fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома – оптужница у САД-у
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 1

Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома – оптужница у САД-у

У оптужници коју је америчко правосуђе подигло против тројице високих руководиоца Мађар телекома Елека Штрауба, Андраша Балога и Тамаша Морваија јасно се истиче да су службеници Владе Црне Горе примили мито у висини од 7,35 милиона долара приликом приватизације Телекома Црне Горе 2005. године, преноси црногорски ИН4С

Наводне консултантске услуге, које је између осталих, пружила и адвокатска канцеларија сестре предсједника Црне Горе Ане Ђукановић биле су непостојеће, а уговори фиктивни. Тројица Мађара у Споразуму о признању кривице потврдила су да су консултантске услуге запрао одрадили екстерни савјетник Мађар телекома и инвестициони банкари. Извјештаји, које су понудиле наводне консултантске фирме, заправо су фалсификовани.
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 2Насловна страна оптужнице против службеника Мађар телекома у афери „Телеком“, фото: ИН4С
У брзању да се Телеком што прије прода, тј. да се новац што прије опере, поткрале су се и грешке. Тако једна од консултантских компанија у тренутку потписивања уговора са Мађар телекомом није ни постојала. Проблем је ријешен тако што су уговори „антедатирани“, тј. што је на њима промијењен датум.
Бивши предсједавајући и главни извршни директор Мађар телекома Елек Штрауб и два бивша руководиоца у Сектору за стратегију Мађар телекома Андраш Балог и Тамаш Морваи, повриједили су Закон против подмићивања у иностранству из 1977. године (FCPA), истиче се у оптужници америчког правосуђа коју је против Мађар телекома подигла Комисија за хартије од вриједности (SEC).
Тројица Мађара, наводе се, била су укључена у коруптивну шему у Македонији, али и Црној Гори, те да су свјесно подмитили представнике црногорске владе.
„2005. године, Штрауб, Балог и Морваи одобрили су коруптивна плаћања у износу од 7,35 милиона евра од стране Мађар телекома владиним службеницима у Републици Црној Гори како би олакшали куповину телекомуникационе компаније у државном власништву, Телеком Црна Гора А.Д. (ТЦГ), од стране Мађар телекома“, наводи се у оптужници.
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 3

Дио оптужнице гдје се наводи тачан износ „консултантских услуга“, као и умијешаност „сестре високог фунционера Владе Црне Горе“, фото: ИН4С

Ради се о наводним консултантским услугама. Штрауб, Балог и Морави, како се истиче, уредили су плаћање од стране Мађар телекома у износу од 7,35 милиона евра независним консултантима на основу четири лажна уговора.
„Тужени су то урадили с познајом, чврстим увјерењем, или под околностима у којима је било извјесно, да ће сав новац или његов дио бити прослијеђени црногорским владиним службеницима у замјену за њихову подршку у поступку аквизиције Телекома Црне Горе под условима повољним за Мађар телеком“, каже се у оптужнци и истиче:
„Најмање два црногорска владина службеника који су учествовали у аквизицији ТЦГ-а примили су готовину путем лажних уговора и извршили уплате на личне рачуне у банкама изван Црне Горе. Један од службеника је признао банкарским службеницима да су уплате повезане с аквизицијом ТЦГ-а од стране Мађар и Дојче телекома“.
Фиктивни уговори Ане Ђукановић

Иако је главни специјални тужилац Миливоје Катнић недавно изјавио да је истрага против сестре предсједника Црне Горе Ане Ђукановић у афери „Телеком“ закључена, јер је он процијенио да је „све у реду“, у оптужници се јасно наводи да су уговори у којима се она помиње фиктивни, те да је примила нелегално новац.
Подсјетимо, њена адвокатска канцеларија је приликом приватизације Телекома Црне Горе наводно пружила консултантске услуге које је наплатила 580000 евра.
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 4Наводи у оптужници да је „сестра високог функционера Владе Црне Горе“ узела новац за наводне консултантске услуге и потврда да оне никада нису пружене, фото: ИН4С
Америчко тужилаштво, које је уз ФБИ спровело истрагу, дошло је до другачијих резултата. Они наводе да се ради о високој корупцији у коју је укључен и „члан породице високог црногорској функционера“. Иако се не наводи прецизно име, из рачуна, односно наплате од 580000 евра, колико је навела за своје услуге, долази се до сестре Мила Ђукановића.
„Члан породице једног високог црногорског функционера је примио нелегитимне уплате на основу једног од лажних уговора“, истиче се у оптужници.
Тројица представника Мађар телекома тада су, наводи се, уредили су да „на основу лажних уговора“ новац исплате тако што ће он бити заведен као „провизија за консултантске и маркетиншке услуге“, али да оне у стварности никада нису пружене.
„Штрауб, Балог и Морваи су уредили да исплате на основу лажних уговора буду нетачно заведене у књигама и евиденцији Мађар телекома. Плаћања су заведена као провизија за легитимне консултантске и маркетиншке услуге, иако такве bona fide услуге нијесу пружене, или планиране, на основу уговора.
Нетачни уноси у књиге и евиденцију Мађар телекома су консолидовани у књигама и евиденцији матичног друштва, Дојче телеком Телеком АГ“, наводи се у оптужници.
Америчко правосуђе реконструисало корупцију

У оптужници пред судом у Њујорку, подсјећа се да је Влада Црне Горе у октобру 2004. године расписала тендер за приватизацију око 51% удјела Телекома Црне Горе. Мађари су међутим хтјели да откупе акције и мањинских акционара који нису били вољни да их продају. Међутим, већ до марта 2005. године, Мађар телеком је успио да купи око 73% удијела у црногорском Телекому по жељеним условима. Како?
Ево шта се каже у оптужници.
„Како би ово остварили, Штрауб, Балог и Морваи понудили су мито црногорским службеницима како би подстакли Владу да дâ додатних 0,30 евра по акцији приватним акционарима“.
„Консултанти“ су и овдје помогли.
Мађар телеком је тада закључио два скоро идентична уговора с независним консултантима (Fiesta и Activa уговори), наводно за помоћ при куповини додатних акција од мањинских акционара.
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 5Овјерен судски превод оптужнице из САД за аферу Телеком, фото: ИН4С
„Консултанти су били фиктивне компаније са сједиштем у Републици Маурицијус и Републици Сејшелима које никада раније нијесу пружале услуге Мађар или Дојче телекому“, наводи се у оптужници.
Међутим, брзајући да то што прије „опосле“ поткрала им се грешка.
„Један од субјеката чак није био законски основан када је уговор с њим наводно потписан“, напомиње се у документу.
Уговори у име Мађар телеком извршени су након што је ова компанија већ купила Телеком Црне Горе, а затим како се наводи „антедатирали“ уговоре, тј. промијенили датуме на уговорима за раније вријеме.
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 6Антедатирани фиктивни уговори са консултантским фирмама, фото: ИН4С
Такође се наводи да консултанти нијесу пружали bona fide услуге на основу Fiesta и Activa уговора.
„Услуге из уговора су заправо пружили редовни екстерни савјетник Мађар телекома и инвестициони банкари. Документа која наводно свједоче о дјеловању консултаната на основу уговора су фалсификована како би се представило да су консултанти пружали легитимне услуге.
„Штрауб, Балог и Морваи су уредили да Мађар телеком изврши два плаћања у укупном износу од 4,47 милиона евра на основу Fiesta и Activa уговора отприлике између 12. маја и 20. маја 2005. године.
Они су знали или били чврсто увјерени да ће сва плаћања или њихов дио бити прослијеђени владиним службеницима, или су постојале околности под којима је то било извјесно“, истиче се у оптужници.
Гдје је отишао новац
Иако су за аферу „Телеком“ осумњичени Олег Обрадовић и Миодраг Ивановић, а Ана Ђукановић ослобођена сваке сумње према „истрази“ нашег Специјалног тужилаштва, Тужилаштво САД веома прецизно наводи шта је била чија улога.
„Два бивша службеника Владе Црне Горе, који су тада били виши руководиоци у Телекому Црна Гора, у вријеме приватизације извршили су уплате у вриједности од око 450000 евра односно 110000 евра на своје приватне рачуне у страним банкама рачунајући од или око 20. маја 2005. године, истог дана када је Мађар телеком извршио електронски пренос новца наводном консултанту на основу једног од лажних уговора.
Један од службеника је тада признао банкарским службеницима да је уплата коју је извршио повезана с ‘његовим дијелом’ из аквизиције ТЦГ-а од стране Мађар телекома и Дојче телекома у тендерском поступку, и да је средства уплатио на рачун у страној банци ‘због дискреције [или повјерљивости]’“, наводи се у оптужници.
Плаћања на основу Fiesta и Activa уговора лажно евидентирана у књигама и евиденцији Мађар телекома као консултантски трошкови.
„Ови лажни уноси су консолидовани у финансијским исказима Дојче телекома. Мађар и Дојче телеком нијесу имали одговарајуће интерне рачуноводствене контроле како би се спријечиле и откриле ове повреде FCPA“, истиче се у оптужници.
Како су тројица високих службеника Мађар телекома касније потписала у Споразуму о признању кривице, они су фиктивним уговорима са компанијама Fiesta и Activa „прикривали праве заинтересоване стране, уговори су били антедатирани, уговори нијесу имали легитимну пословну сврху, били су подржани лажним доказима о извршењу и наводно били засновани на успјеху, а закључени су након што су релевантни непредвиђени издаци већ исплаћени“.
Улога Ане Ђукановић у прању новца
Мађар телеком закључио је уговор са укупно четири консултантске фирме – од којих је једна, Сигма, припадала Ани Ђукановић. Фиктивни уговор је најприје закључен са фирмама Fiesta и Activa.
Тројица службеника Мађар телекома, наводи се даље у оптужници, затим су инцирала да њихове црногорске подружнице закључе још два додатна лажна консултантска уговора (Sigma и Rawleigh уговори) који су се такође односили на аквизицију Телекома Црне Горе од стране Мађар телекома.
„Сигма уговор, од 6. априла 2005. године, је подразумијевао ангажовање друге уговорне стране са сједиштем у Њујорку која ће пружати неодређено описану помоћ у вези с аквизицијом и интеграцијом ТЦГ-а у корпоративну структуру Мађар телекома. Морваи је потписао уговор у име подружнице Мађар телекома и антедатирао уговор.
Заправо, Сигма уговор је био предвиђен за слање тајних исплата сестри једног високог црногорског функционера путем опуномоћеника са сједиштем у Њујорку који је поменут у уговору.
Функционерова сестра, која је била адвокат у Црној Гори, није пружала bona fide услуге Мађар телекому или Телекому Црне Горе на основу уговора.
Правне услуге за које је функционерова сестра тврдила да је пружала су заправо пружали, по доста нижим цијенама, интерни и редовни екстерни савјетници Мађар Телекома. Савјетник Мађар Телекома није контактирао с именованом другом уговорном страном или функционеровом сестром по било којим питањима“, истиче се јасно у оптужници.
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 7Из Споразума о признању кривице гдје се потврђује да фирма Ане Ђукановић јесте узела новац али није никада пружала консултантске услуге, фото: ИН4С
Наведен је и тачан износ ове наводне „услуге“.
„Штрауб, Балог и Морваи извршили су плаћање путем црногорске подружнице Мађар телекома у износу од 580000 евра на основу Сигма уговора. Та плаћања су лажно евидентирана као консултантски трошкови у књигама и евиденцији Мађар телекома“, стоји у оптужници, а што су касније и признали службеници ове компаније.
Последња фирма која се наводи је Rawleigh.
„Други лажни консултантски уговор, Rawleigh уговор, од 27. октобра 2005. године, је закључен с фиктивном компанијом основаном у Британској западној Индији и са сједиштем у Енглеској.
Консултант, међутим, није пружао bona fide услуге на основу уговора. Ниједан од извјештаја који су поднијети као доказ о дјеловању уговарача не представља оригинални рад. Извјештаји су заправо производ друге консултантске фирме.
Подружница Мађар Телекома је платила 2,3 милиона евра на основу Rawleigh уговора отприлике између 7. новембра и 28. децембра 2005. године“, наводи се у оптужници.
Ревизори Мађар Телекома су касније процијенили извјештаје достављене на основу уговора на око 20.000 евра.
Како су касније потписали у Споразуму о признању кривице Шрауб, Балог и Морваи, испоставило се да су они прикривали праве заинтересоване стране, нијесу тачно описивали стварно пружене услуге, уговори су наводно били засновани на успјеху, а закључени су након што су релевантни непредвиђени издаци већ исплаћени од стране других пружалаца услуга, уговори нијесу имали легитимну пословну сврху и, били су били подржани лажним потврдама о извршењу или фалсификованим доказима о извршењу.
„Услуге из Сигма и Rawleigh уговора дуплицирале су услуге које су пружене раније по нижим цијенама од стране легитимних правних заступника и консултаната. Поред тога, Сигма уговор је потписан отприлике у мају 2005. године и антедатиран“, наводи се у Споразуму о признању кривице.
Како је утврђено, тројица Мађара касније су лагали и ревизорског службеника. Они нису открили ревизорима Мађар телекома постојање њихове шеме за подмићивање црногорских владиних службеника ради стицања већинског власништва у ТЦГ-у по повољним условима, наводи се у оптужници. То су успјели, додаје се даље, јер Мађар телеком и Дојче телеком нијесу имали одговарајућу интерну рачуноводствену контролу како би се спријечиле и откриле повреде FCPA.
„Суштински, сва коруптивна плаћања на основу уговора су извршена без питања“.
Мађари све признали
Крајем децембра 2011. године након седам година истраге коју су спровели ФБИ и америчко тужилаштво Елек Штрауб, Андраш Балог и Тамаш Морваи закључили су Споразум о признању кривици и постали свједоци сарадници у афери „Телеком“.
Пред америчким судом службеници Мађар телекома умијешани у коруптивне радње у вези приватизације Телекома Црне Горе, признала су све за шта их терете у оптужници.
Службеници Владе Црне Горе примили мито од 7,35 милиона долара током приватизације Телекома - оптужница у САД-у 8Наводи из Споразума о признању кривице да консултантске услуге нису пружене те да се ради о превари, фото: ИН4С
Они су признали да су одобрили коруптивна плаћања у висини од 7,35 милиона евра службеницима Владе Црне Горе како би олакшали продају Телекома тада у државном власништву Црне Горе.
„Најмање два црногорска владина службеника који су учествовали у аквизицији ТЦГ-а примили су готовину путем лажних уговора и извршили уплате на личне рачуне у банкама изван Црне Горе. Један од службеника је признао банкарским службеницима да су уплате повезане с аквизицијом ТЦГ-а од стране Мађар телекома и Дојче телекома. Члан породице једног високог црногорског функционера је такође примио нелегитимне уплате на основу једног од лажних уговора“, наводи се у Споразуму који су потписала тројица високих службеника Мађар телекома.

ИН4С

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kартел подноси рачуне предсeднику Србије: Вучићева мафија јача од државе 18

Kартел подноси рачуне предсeднику Србије: Вучићева мафија јача од државе

Много је земаља у којима криминал цвета, али само у Србији је мафија јача од …

Александар Обрадовић: Не могу да демантују моје доказе да је рађено на штету Kрушика 20

Александар Обрадовић: Не могу да демантују моје доказе да је рађено на штету Kрушика

Радник Kрушика Александар Обрадовић, који је медијима доставио информације о тој фирми, изјавио је да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *