fbpx
Насловна / Србија / СНС СРБИЈА: Трудницама и породиљама касне накнаде – инспекција рада немоћна
СНС СРБИЈА: Трудницама и породиљама касне накнаде – инспекција рада немоћна 1

СНС СРБИЈА: Трудницама и породиљама касне накнаде – инспекција рада немоћна

Ниш – Неколицини трудница и породиља са југа Србије око три месеца касне новчане накнаде, а нејасан им је и статус у фирми која се недавно, а у току њиховог одсуства, затворила. Ове жене кажу да немају коме да пошаљу дознаке, да су се обраћале надлежнима, а једини одговор добиле су од Инспекције рада која им је навела да не зна ни какав им је статус, нити где им је документација.

Уместо да, како кажу, уживају у најлепшем периоду свог живота, ове жене стресирају се обилазећи државне институције чекајући помоћ и свој новац. Гашењем фирме Хенди остале су вероватно без посла, али и без адресе на коју шаљу дознаке, а то је предуслов да би им паре легле на рачун.

Законска „путања“ у случају трудница и породиља је да им послодавац уплати новац, а онда држава рефундира цео износ тој фирми. Ове жене кажу да су се обраћале инспекцији рада и Заводу за социјално, али да им је објашњено да држава не може њима директно да уплаћује новац, већ мора преко фирме.

Једна од трудница из Ниша Емилија Здравковић Денић каже да више од месец дана нису имале никакав контакт са сада већ бившом фирмом, јер им се нико није јављао на телефон, ни од директора ни у седишту фирме.

У међувремену је фирма пререгистрована, а према подацима са АПР-а, има и новог директора Николаја Иванова Филипова, који није одговарао на позиве и поруке новинара Јужних вести.

„Нови директор је рекао да само ми шаљемо документа на нову адресу, али ко прима документа и када ће нам бити уплаћене паре, то не зна“ – наводи Денићева.

Жалбе трудница и породиља регистровала је инспекција рада, али је навела да је немоћна.

„Инспекција рада нема сазнања где послодавац обавља делатност и у ком статусу је фирма, те не може утврдити шта се дешава са радно правним статусом запосленим и остваривањем права из радног статуса увидом у документацију. Инспекција рада нема сазнања какви су планови послодавца у циљу решавања насталог проблема, и где се налази документација лица која су остала у радном односу, а то су према бројним обраћањима Инспекцији рада труднице и породиље“ – наводе из Инспекције.

На питања како ће држава помоћи трудницима које су без новца заробљене у правном вакууму и да ли ће их заштитити, од Министарства за рада, здравства и социјалну политику новинари Јужних вести још нису добили.

Удружење Бебац: Држава која се залаже за наталитет не сме да оставља на цедилу труднице

Подсећајући да су многим државним функционерима “пуна уста” приче о наталитету, удружење Бебац захтева да се хитно реши проблем ових трудница.

Без плате, али и могућности да након затварања фирме остваре право на новчану накнаду, остало је преко 100 трудница и породиља које су остављене на цедилу и не знају шта да раде! Уместо да одржавају трудноћу или безбрижно брину о својој беби, труднице и маме принуђене су да саме решавају ову ситуацију, а ви сте им као и друге институције које треба да их заштите, затворили врата – наводе из Бебца.

Оштећених трудница, по речима њих самих, у Нишу има 6, али их има и по целом југу Србије.

Извор: (Јужне вести / Васељенска)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Породиљама још није исплаћена накнада за новембар 11

Породиљама још није исплаћена накнада за новембар

Накнаду за новембар породиље у Србији требало је да приме до 25. децембра, али ни …

Где су бре паре за породиље? 12

Где су бре паре за породиље?

Исплате (плате) за породиље које су по старом Закону о финансијској подршци нису исплаћене до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *