fbpx

Сорош у Србији – с ким је причао и о чему

0
(0)

Београд — Син америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша, Алекс, састао се у Србији са првим човеком Привредне коморе Србије Марком Чадежом.

Са Сорошом јуниором, који је заменик председника Фондације за отворено друштво, Чадеж је разговарао о регионалној сарадњи на Западном Балкану, процесу европских интеграција Србије и региона, економским реформама, могућностима и препрекама у финансирању малих и средњих предузећа и предузетништва, унапређењу образовања и изазовима које миграторни процеси имају на економију и друштво.

Како је саопштено из ПКС, Чадеж и Сорош истакли су велики значај формирања јединственог економског простора на Западном Балкану, повезивања компанија у региону ради повећања конкурентности, обима производње и повећања запослености. На састанку је било речи о нужности веће сарадње и повезивања влада у региону како би дошло до уклањања баријера и превазилажења изазова који оптерећују пословање са циљем политичке и економске стабилности, повећања раста и стварања предуслова за запошљавање и развој.

Председник ПКС је представио активности Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ), удружења комора региона које заступа њихове пословне интересе кроз иницијативе за унапређење пословне климе и боље повезивање компанија у региону и ван њега. Истакнуто је да КИФ ЗБ представља мост према владама региона, међународним финансијским институцијама, државама и пословној заједници, као и према институцијама Европске уније.

Чадеж је представио заједничку регионалну онлајн инвестициону платформу www.инвестинсее.цом, први производ заједничке коморе Западног Балкана, на којој су потенцијалним инвеститорима доступне све релевантне информације о привредама Западног Балкана, правној и пореској регулативи, и на којој је престављен регион као јединствена инвестициона дестинација.

Председник ПКС и Алекс Сорос указали су на значај повећања запослености младих у региону, кроз рад и са мањинским и рањивим групама, осврнувши се на могућности и потенцијал који постоји у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво. Модел дуалног образовања и његово увођење у школске системе у Србији и у региону представљају добар начин за обезбеђивање предуслова за смањење незапослености младих, пише у саопштењу ПКС.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НОВИ ДОKАЗИ ДА ИХ ДОСЕЉАВАЈУ У СРБИЈУ: Број миграната порастао на скоро 10.000 током ванредног стања!

4.7 (12) Границе су херметички затворене, Kомесаријат тврди да су снимци миграната који улазе у …

Мигранти враћени из Мађарске у Србију? Конвоји мађарске полиције у Обреновцу!

4.9 (11) Грађани Србије на друштвеним мрежама су поделили фотографије из Обреновца где се виде …

2 Коментара

  1. nista cudno topla braca se uvek rado sastaju.

  2. Govno jevreejsko je pričao sa AV i njegovom koalicijom, kako da još više utamane Srba. Hoće da nas zbrišu do zadnjeg. Srbi, sa verom u Boga, ……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *