СПЕКТАКУЛАРНО: Код Кикинде пронађено НАСЕЉЕ СТАРО 6.500 ГОДИНА (фото)

СПЕКТАКУЛАРНО: Код Кикинде пронађено НАСЕЉЕ СТАРО 6.500 ГОДИНА (фото)

0
(0)

Група арехеолога на челу са немачким истраживачем Патриком Мертлом пронашла је на површини од 1,5 хектара у близини Кикинде читаво једно неолитско насеље од двадесетак кућа које су се на том тлу налазиле пре равно 6.500 година

На локалитету Градиште код Иђоша, у близини Кикинде, током опсежних арехеолошких истраживања која трају у последњих годину дана, пронађени су остаци насеља са материјалом касног неолита, односно винчанске и потиске културе.

Недавно је група арехеолога на челу са немачким истраживачем Патриком Мертлом, на површини од 1,5 хектара пронашла читаво једно насеље од двадесетак кућа које су се налазиле на овом тлу пре равно 6.500 година (4.500 године пре нове ере).

Да ће савремена археолошка истраживања на Банатском локалитету променити историјску слику Војводине, потврдила је Неда Мирковић Марић, археолог и менаџер на пројекту.

– Осим што је на основу савремених геомагнетних снимања утврђено да је праисторијски човек користио неопходно оруђе за рад, посуде у којима је припремао храну, пронађени су и остаци басена у којем се складиштило жито – рекла је Неда Мирковић Марић и додала:

– Кућа која је пронађена, тачније правоугаоне структуре отворена је ове године и ископали смо објекат из позног неолита. Пронађен је објекат димензија 6×9 метара, који је израђен од дрвених облица које су облепљене блатом. Утврдили смо да је кућа изгорела и да се у овом делу није живело јер пећи нису пронађене, али пронађена су три глинена басена, те претпостављамо да је реч о остави.

Фото: Телеграф

Ово је по њеним речима велико откриће за човечанство. Ископавања у овом делу су се одигравала у неколико наврата, пронађен је културни слој дебљине 2 метра. У питању је уздигнута лесна тераса која се шири осом југозапад- североисток. Настањен је, са прекидима од периода средњег неолита до средњег века.

У најстаријем хоризонту насељавања констатовано је постојање налаза средњенеолитске старчевачке/кереш и ране винчанске културе. Следећу фазу чине остаци насеља са материјалом касног неолита, тј. винчанске и потиске културе.

Овогодишњим ископавањем и геофизичким снимањем, показало се да је осим једног насеља, утврђено постојање више насеља чији су становници градили ове објекте. Према речима стручњака, ово древно место је можда настало и пре више од 6.500 година.

Фото: Телеграф

Патрик Мертл, немачки археолог из ARGIS­-а,­ фирме која се бави археолошким истраживањем је током неколико дана снимања пронашао и део насеља из бронзаног доба на око пет хектара:

– Прошле године откривене су куће на редове, а проширеним снимањима откривено је пуно више. Метод снимања је веома добар јер је неинвазиван односно не утиче на археологију, а пружа комплетну слику онога што се налази испод земље пре ископавања. Захвалио бих општини Кикинда и свима који су помогли у чишћењу простора – рекао је овај немачки археолог.

Пре око годину дана Народни музеј Кикинда у сарадњи са Министарством културе је обавио је геомагнетно снимање на 1,5 хектару на локалитету Иђош­ Градиште.

Фото: Телеграф

– Снимци су занимљиви и показују богатство локалитета из различитих периода млађег каменог и бронзаног доба – истакла је Лидија Милашиновић, директорица Народног музеја и додала:

– На наше велико задовољство фирма “Археолошка документација” из Немачке чији је власник Патрик Мертл понудила се да уради снимање читавог локалитета и то без икакве накнаде. Понуду смо прихватили и захваљујући ЈП Кикинда и локалној самоуправи терен је рашчишћен. Снимање је почело 1. новембра и трајаће седам дана, а досадашњи резултати су одлични.

Фото: Телеграф

Локалитет Градиште у Иђошу налази се на ушћу два праисторијска водотока, (млаке) на ниском узвишењу на коме се током времена створио културни слој дебео преко два метра. Налазиште је удаљено око 7 км од Кикинде, на ободу атара села Иђош. Познато је под неколико имена, од којих је једно и Словенски град. Локалитет је први пут ископаван 1913. године. Последња ископавања изведена су 1972. године, а први пут након 40 година обновљена су ископавања у овом делу.

Да ће локалитет Иђош Градиште, Кикинда бити један од ретких у Србији који је у потпуности снимљен, рекли су нам археолози, који га сматрају правим археолошким благом у којем се чува древна историја и култура, која ни до данас није у потпуности откривена.

(Драгана Старчевић)

4. 11. 2015. Телеграф, за ФБР приредила Биљана Диковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Загонетка подунавске цивилизације“ која је старија и од грчке и од месопотамске

„Загонетка подунавске цивилизације“ која је старија и од грчке и од месопотамске

3.7 (9) У ПРОДАЈИ СРПСКО ИЗДАЊЕ ЗНАЧАЈНЕ КЊИГЕ НЕМАЧКОГ НАУЧНИКА ХАРАЛДА ХАРМАНА * Немачки научник, пре свега …

Пчеле у околини Кикинде отроване забрањеним пестицидом

Пчеле у околини Кикинде отроване забрањеним пестицидом

0 (0) Yабрањени инсектицид „фипронил ” узрок је великог тровања пчела до кога је, у …

Један коментар

  1. Па кад су нам Немци фалсификовали историју сад нека раде џабе!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend