Економија

Спрема се нова ПРЕВАРА ПЕНЗИОНЕРА! Поново закидају пензије

* Однос између виших и нижих пензија није враћен на законски ниво који одговара доприносима

Иако Влада Србије још није објавила формулу по којој ће смањене пензије које су на снази од краја 2014. године, у 2019. бити повећане, из бројки које је изнео председник Србије Александар Вучић јасно се види да законски однос у висини пензија неће бити враћен.

То значи да ће највероватније крајем следеће године држава морати да поново диже пензије и то тако што ће веће пензије опет подићи за већи проценат него мање.

Наиме, према цифрама које је изнео Вучић, пензионери који су 2014. примали 25.000 динара, од наредне године ће примати 28.323, док ће они који су добијали 120.000 сада добијати 130.076 динара. То значи раст пензија од 13,3 одсто за оне са најнижим примањима, али само 8,4 одсто за оне са највишим. То је противзаконито јер пензије нису социјална давања чији износ држава може да слободно мења, већ право стечено уплатом доприноса током радног века. Из тог разлога, висина пензија мора да одговара висини уплаћиваних доприноса, што сада није случај.

Како ствари сада стоје, наредне године ће пензионери са примањима вишим од 25.000 динара и даље бити на штети, јер ће примати мање пензије него што би требало с обзиром на то колико су новца уплаћивали у ПИО фонд током рада. То је такође основ за потенцијалну тужбу пензионера суду, тако да ће држава морати да надокнади и ову разлику. У случају пензионера који су примали 120.000 та разлика за коју су оштећени износи 4,89 одсто, односно чак 5.874 динара. Толико би још требало да им се подигне пензија (која би тада износила 135.950 динара) да би однос њихове и најниже пензије био онакав какав је био пре смањења 2014. године.

И пензионери са нижим примањима од ових су такође „у минусу“. Рецимо, они који су имали 50.000 динара, од наредне године ће имати 54.541, што је за 2.105 динара мање него што би требало. Пензионери који су добијали 35.000 динара биће закинути за по 1.420 динара.

Пензије су крајем 2014. године смањене тако што је Скупштина усвојила посебан закон о привременом ограничавању пензија, који је требало да буде на снази најкасније до краја 2017. године. Тиме што ће га држава сада (са закашњењем) укинути, требало би да на снагу поново ступе све одредбе Закона о пензијско инвалидском осигурању. Њиме је предвиђено да се пензије два пута годишње (у априлу и октобру) усклађују са инфлацијом, што значи да би од наредне године, пензије из 2014. морале да буду увећане за укупну висину инфлације од тада па до октобра 2018. Када се погледају износи које је поменуо председник Вучић, делује да је Влада имала управо такав план, бар када се ради о највишим пензијама, док су ниже пензије остављене да буду неколико процената више.

Вучић је и сам дао објашњење за ово, када је пре пар недеља објашњавао зашто се противи предлогу ММФ-а да укине закон (што је на крају ипак урадио). Како је рекао, то би значило да већина пензионера не би добила ништа или скоро ништа док би они са вишим пензијама добили „драстично“ много. Будући да три четвртине пензионера прима до 30.000 динара, Влада је одлучила да њима опет „ванредно“ подигне пензије, мимо онога што им прописује Закон о ПИО. То ју је довело у ситуацију да ће касније морати да и оној последњој четвртини „ванредно“ диже пензије.

Пише: А. Милошевић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. МАЈОРИЗАЦИЈА НА СИТНО!

  Мајоризација као: надгласавање, прегласавање, таква владавина већине у којој су погођени суштински интереси мањине, или укратко  из Карловог угла: 
  ♣ Наши пензионери су као Буриданов магарац. Шетају им се жеље од председника до премијерке.
  ♣ Није важно што је народ гладан. Важније је да је властела свега сита.
  ♣ Слушамо хвалоспеве на ТВ, а стомаци крче нам крче.
  ♣ Никада нисмо боље живели, кажу. Јесте то кажу сити.
  ♣ Пукосмо ко звечке. Гле, западе нам јади, глади и беда.
  ♣ Више нико не говори о банкроту Србије. Међувремену банкротирали су пензионери.
  ♣ Србија је све боље место за живот. Али, наши млади су мазохисти и надаље “пале” на Запад, празним стомаком за хлебом.
  ♣ Вода ме ударила у глави. Опрала је моје глупости.
  ♣ Борио сам се против неправде. Правду нисам стигао.
  ♣ Председник ми оте све. Сада живим као да нисам жив.
  ♣ Министар ме одбрани. Изгубих и оно што сам имао.
  ♣ Гласао сам за председника. Од обећаног добих ћорак.
  ♣ Прво полувреме добих. Друго, катастрофа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!