fbpx

Србија ћути док јој руше светиње: Руше обе цркве у Лучанима, надлежни свештеник не сме да се огласи (видео)

0
(0)

Лучани – Грађевински инспектор за општину Лучани наредио је Црквеној општини из Виче у том атару да сруши обе цркве у засеоку Глог.

С тим у вези, народ у Горњем Драгачеву ових дана расправља чија се да порећи: божја или инспекторова, преноси данашње писано издање “Политике”.

Надлежни свештеник Милун Стевановић каже да се не може огласити без благослова епископа жичког.

„Општинским решењем, које је 31. октобра потписао грађевински инспектор Зоран Крљанчевић, од Црквене општине Вича наређењем се очекује да у року од 30 дана сруши објекте у Доњем Дупцу, цркву и цркву брвнару у истој порти, јер су их „именовани саградили без претходно прибављене грађевинске дозволе од надлежног органа општине Лучани „, пише у решењу инспектора.

Иначе, старија од ових богомоља (брвнара из 1905) беше утемељена кад у Србији нису постојале ни грађевинске дозволе ни општина Лучани, а приновљена је 2008, док је нова зидана 1988, а обе су посвећене Светом аранђелу Михаилу.

Инспектор каже да наредбу сачинио на основу сателитског снимка Геодетског завода из Београда, док Јован Ковачевић, начелник Општинске управе у Лучанима, објашњава да ово није никакав специјални напад на православне храмове у овом делу старе Србије.

„Него је само један корак у поступку признавања грађевина које данас још немају папире. И то по Закону о озакоњењу свих објеката, не само верских, изграђених без дозволе. Све општине у Србији обавезне су да попишу незаконито подигнуте грађевине, и то до 27. новембра. Ако власник нема грађевинску дозволу инспектор, по реченом Закону, обавезно доноси решење о рушењу, али се то не спроводи док не буде донето решење о озакоњењу“, каже за Политику Ковачевић, иначе родом управо из Виче.

Преведено са правничког на српски: на терен мора да изађе геометар и премери, други стручњак саставиће елаборат и онда се иште накнадна дозвола, како то по Закону иде.

У овој гори нема много чељади, лакше је срести зверку но иксана. У Горњем Дупцу бејаше, о јесењем јутру, отворена крчма са укупно троје чланова који су, част свакоме, сакупили поприлично лета. Али се не боје зиме јер су испод шанка, бубњари за леђима, сложили три метра храстовине, исцепане на време. Па ће је, кад овде освоје метарски снегови, у плехану фуруну убацивати ко је најближи.

„Зашто дирају цркву, мени је потребна да се причестим и помолим Богу“, рече Станица Јовановић, која држи овај планински хан.

Један од двојице тренутних гостију на јутарњој кафи, Богислав Стевановић, цени да цркве не би требало дирати а други, Стонојле Радовић, приповеда да је у своје доба радио у Гучи као млинар, те саопштава посебно мишљење:

„Под један: држава може да сруши ту цркву, али само ако жели да направи нову и бољу. Друго: ако хоће нека васељена да ми помогне ја бих се молио по ваздан, али ми баш нешто не иде од руке, у мојих 86 година.“

Глас западне Србије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Обрадовић: Ситуација у Медвеђи пред локалне изборе гора него што је била у Лучанима

5 (3) Председник Двери Бошко Обрадовић најавио је да ће све чланице Савеза за Србију …

ХРВАТИ УСВОЈИЛИ ЗАKОН ЗА РУШЕЊЕ СРПСKИХ НАДГРОБНИК СПОЕМИКА: Чак и банални натписи на ћирилици, могу бити ПОВОД ЗА РУШЕЊЕ

4.8 (8) У Хрватској усвојена допуна закона о гробљима којом се дозвољава рушење споменика ако …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *