Инспекција потврдила: Објекат у заштићеној зони на Авали нема дозволу за градњу

5
(1)

У заштићеној зони планине Авала код Београда, граде се нелегални објекти – на то упозорава потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић. Kаже и да је због тога поднела кривичну пријаву против НН лица. Из градске грађевинске инспекције су за Н1 потврдили да се објекат гради без дозволе.

На београдској Авали, која је заштићено природно добро, снег не мањка. Међутим, снег је тек делимично покрио оно што на планини ниче.

„Јер се зида и гради нелегално, не нелегалан начин, без икаквих дозвола“, каже мештанин Ненад Ђорђевић.

Да је у питању градња која се спроводи без дозволе, тврди и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

„С тога смо ми припремили и данас подносимо кривичну пријаву против НН лица за више парцела, понављам са основаном сумњом да се гради у забрањеној зони и све је ово било на трагу тога и у покушају да сазнамо коме је побогу дозвољено да усред Авале у заштићеном подручју гради овакве објекте и да мисли да му ама баш нико ништа не може“, рекла је Тепић.

Поједини адвокати који су се баве случајем, кажу да целу ситуацију додатно компликује то што се из катастра не може прецизно утврдити коме земљиште припада.

„За сада у катастру својина је државно власништво, уписана су четири физичка лица, међутим постоје три захтева за промену права својине“, истиче адвокат Ана Гођевац.

На нелегалну градњу, претходних месеци упозоравано је преко друштвенх мрежа. Из градске грађевинске инспекције тврде да су на терен изашли у септембру.

„Грађевинска инспекција Секретаријата за инспекцијске послове је изласком на терен утврдила да се грађевински објекат гради на катастарској парцели 2265/2 KО Бели поток, у подручју Авале, без дозволе надлежног органа. Увидом у Службени лист града Београда од 24. децембра 2007. у делу Решење о стављању под заштиту природног добра, Авала није обухваћена парцела на којој се изводе радови. Поступак пред овим органом је у току“, саопштили су из Секретаријата за инспекцијске послове.

Kако цео случај не би био заташкан, Мариника Тепић каже да је трећег јануара јавно објавила да ће се обратити суду. Након тога, у седиште странке је како каже дошао извесни Бранислав Мирковић који јој је потврдио да нема дозволу да гради, али да је, „купопродајним уговорима решио власништво над земљиштем“. Тепић наводи и да је добила сазнања да се ради о особи која је блиска власти, али и да је позната полицији.

„За којим је црногорска полиција 2011. године расписала потерницу због покушаја убиства, то је особа која је ушетала 5. јануара у Странку слободе и правде, тражила да разговара са нама у покушају да нас убеди да се више не бавимо овом темом, ово лице се позивало на више фудбалера који са њим граде ове објекте, помињало је и Горана Весића, тако да нема никакве дилеме да се о овоме све зна, тамо где се одлуке доносе, али нико ниште не предузима“, објашњава Тепић.

Екипа Н1 пре неколико дана већ је била на Авали и разговарала са човеком који се представио као заступник инвеститора. Није хтео да каже да ли имају грађевинску дозволу, већ је само тврдио да је о реч приватном поседу на којем се гради осам објеката. Иако је рекао да му сва питања проследимо маилом, на њих до сада није одговорио.

Аутор: Јелена Мирковић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уместо рушења на крову Србије – правосудне заврзламе

0 (0) Копаоник – „Нема ту ништа ново. Постоји решење о рушењу и нема новог поступка, …

Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

0 (0) НАЈЛЕПШИ поглед са Калемегдана више неће бити са камене ограде и са клупица …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend