fbpx

Србија има највећу стопу инфлације у Европи

0
(0)

БЕОГРАД – Председник Савета гувернера Народне банке Србије Небојша Савић рекао је да се очекује да Србија ову годину заврши са инфлацијом од 13 одсто и да ће се вероватно тенденција раста наставити и у првом кварталу наредне године.

Он је гостујући на РТС-у истакао да је Србија земља са највећом стопом инфлације у Европи и да је то највећи проблем са којим морамо да се суочимо.

Савић је подсетио да је основна карактеристика кретања наше инфлације скоковитост, односно имамо у једној години раст од 15 одсто, па онда нагли пад.

„У новембру се инфлација налазила на нивоу од 11,9 одсто, а очекујемо да ће до крај године бити 13 одсто.Тенденција раста ће се вероватно наставити и у првом кварталу наредне године”, нагласио је Савић.

Говорећи о курсу евра, он је навео, да ће на кратак рок курс бити стабилан, а на средњи и дуг рок све ће зависити од инфлације и извоза.

„Морамо имати у виду да се курс евра прилагођава разлици инфлације између нас и Европе, а други аспект је раст извоза. У наредној години пресудбна ствар ће бити оно шта ће се десити са Фиатом и Железаром у Смедереву”, закључио је Савић.

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гувернер Венета Лука Заја: Вирус из Србије различит и јачи је од овог у Италији, има мутацију коју не познајемо

0 (0) Гувернер италијанске покрајине Венето Лука Заја изјавио је да је вирус изолован код …

Јањић: Протест ће се поновити кад се појави “окидач”

4.5 (2) Уредник новинске агенције Бета Драган Јањић оценио је у Новом дану да ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *