Србија има највећу стопу инфлације у Европи

Србија има највећу стопу инфлације у Европи

БЕОГРАД – Председник Савета гувернера Народне банке Србије Небојша Савић рекао је да се очекује да Србија ову годину заврши са инфлацијом од 13 одсто и да ће се вероватно тенденција раста наставити и у првом кварталу наредне године.

Он је гостујући на РТС-у истакао да је Србија земља са највећом стопом инфлације у Европи и да је то највећи проблем са којим морамо да се суочимо.

Савић је подсетио да је основна карактеристика кретања наше инфлације скоковитост, односно имамо у једној години раст од 15 одсто, па онда нагли пад.

„У новембру се инфлација налазила на нивоу од 11,9 одсто, а очекујемо да ће до крај године бити 13 одсто.Тенденција раста ће се вероватно наставити и у првом кварталу наредне године”, нагласио је Савић.

Говорећи о курсу евра, он је навео, да ће на кратак рок курс бити стабилан, а на средњи и дуг рок све ће зависити од инфлације и извоза.

„Морамо имати у виду да се курс евра прилагођава разлици инфлације између нас и Европе, а други аспект је раст извоза. У наредној години пресудбна ствар ће бити оно шта ће се десити са Фиатом и Железаром у Смедереву”, закључио је Савић.

 
Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија: Гориво поново поскупљује!

Србија: Гориво поново поскупљује!

Цена сирове нафте типа “брент”, која се прерађује у Србији, је први пут од октобра …

„Референдум се поништава! Одговараће и Вучић и Загорка! Ево како су крали“ (видео)

„Референдум се поништава! Одговараће и Вучић и Загорка! Ево како су крали“ (видео)

Гост медијских кућа „Центар”, и „Србин.инфо”, у емисији „Интервју”, био је потпредседник ДЈБ, адвокат Војин …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *