fbpx

Србија: Изостали резултати обећаних економских реформи

0
(0)

У првом кварталу 2013. изостали су резултати реформи које је Влада Србије обаћавала у другој половини прошле године, оценила је данас Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

На конференцији за новинаре Правни саветник НАЛЕД-а Ђорђе Вукотић рекао је да ништа није урађено на реформи радног законодавства и на лакшем издавању грађевинских дозвола, а није дошло до обаћеног укидања нових намета.

– У 2013. није укинут ниједан парафискални намет па и даље имамо случај да странке у поступцима пред Геодетским заводом плаћају две накнаде за исту процедуру, а није се наставило ни укидање великог броја судских такси које су високе, а и које судови наплаћују више пута у току поступка – рекао је он.

Вукотић је рекао да су у прва три месеца ове године усвојене само две препоруке из Сиве књиге НАЛЕД-а и ниједна која је предложена у оквиру „гиљотине прописа“.

Према оцени НАЛЕД-а, у првом кварталу 2012. забележени су и потези који додатно отежавају положај грађана и привреде.

Прецизирано је да су додатна погоршања у области прописа то што је отежан процедура повраћаја пореза на додату вредност (ПДВ) грађанима приликом куповине првог стана и да је изменама Закона о порезу на добит фирми привреди додатно онемогућено коришћење пореског кредита и подстицаја, а укинути су и поједини основи за ослобођење пореза.

У извештају који НАЛЕД-а и УСАИД-а о статусу регулаторних реформу за први квартал 2013. године оцењено је постоји бојазан да промена Закона о роковима плаћања неће дати пуне ефекте.

Остаје, како се напомиње, питање колико ће мала предузећа моћи да их користе у односима с великом компанијама. То је, како је истакнуто, проблем који ни ЕУ није у потпуности решила.

Истраживање које је за НАЛЕД урадио Ипсос стратеџик маркетинг, према оцени НАЛЕД-а, показује благи раст опстимизма привредника у првом кварталу 2013.
Док је последњем кварталу прошле године око 42 одсто испитаних компанија очекивало пад добити у наредних 12 месеци, сада је тај проценат пао на 34 одсто. За два одсто је повећан број фирми које ће више инвестирати, а за четри одсто број оних које очекују већи извоз.

Директор УСАИД Пројекта за боље услове пословања Џо Лаутер оценио је да се привредници у Србији и даље суочавају с проблемом неликвидности и регулаторног окружења, али је истакао да постоје очекивања да ће се ствари променити на боље.
– Привредници не оцекују чуда, али очекују да ће се ствари променити на боље – рекао је Лаутер.

[quote]

Министарство негира наводе НАЛЕД-а

Министарство финансија Србије негирало је данас оцену Националне алијансе за локални економски развој да у Србији од почетка године нису побољшани услови пословања нити смањени намети привреди. 
„Нетачни су наводи НАЛЕД-а да ‘није било очекиваних резултата побољшања услова пословања, олакшица и укидања намета који оптерећују привреду'“, наводи се у саопштењу Министарства финансија. 
Из тог Министарства тврде да позитивне реакције привредника показују да тврдње НАЛЕДА нису тачне. 
„Процедура за остваривање права на рефундацију ПДВ купцу првог стана ни на који начин није отежана изменама и допунама закона, већ је напротив омогућена и за оне грађане који станове купују у оквиру система социјалног становања, што према ранијем законском решењу није био случај“, наведено је. 
Министарство је указало и да су Законом о порезу на добит правних лица, који је ступио на снагу крајем 2012. године, укинути поједини порески подстицаји ради усаглашавања са правилима о додели државне помоћи што је обавеза државе према Споразуму о стабилизацији и придруживању. 
„Напомињемо да су обвезницима пореза на добит правних лица остали доступни подстицаји по основу улагања у основна средства и то тзв. општи инвестициони подстицај, као и подстицај за велике инвестиције – десетогодишње пореско ослобођење за инвестиције веће од једне милијарде динара уз 200 новоотворених радних места“, истакло је Министарство. 
Поводом бојазни НАЛЕД-а да се Закон о ограничавању рокова плаћања у комерцијалним трансакцијама неће спроводити, Министарство је истакло да је разрадило механизме контроле који ће омогућити његово стриктно спровођење.

[/quote]

 

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Један коментар

  1. Nemoze bolje mnogo su opljackali ovi pre(MRKA,DINKIC,BAJATOVIC).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *