понедељак , 21 септембра 2020

Србија је највећи економски болесник Европе

0
(0)

“Лоше вести настављају да стижу из Србије са извештајем Светске банке, која је снизила своју процену привредног раста за земљу најгорег економског учинка у 2012. години”, овако је амерички бизнис медиј “Економист” описао прогнозе и стање Србије виђено очима страних банкара и економиста.

Овај лист наводи и да је незапосленост наставила да расте достижући 26,2 одсто популације, са 170.000 изгубљених радних места у 2012. години, као и да инфлација прелази у двоцифрену, праћена скоковима цена хране и слабљењем динара. “Приливи директних страних инвестиција су пресушили јер инвеститори ‘одлепршали’ из економских недаћа у Србији”, пише “Економист” и наводи неколико разлога лошег учинка наше земље у економском смислу: “Као и све земље, и Србија је погођена рецесијом, која је погодила целу еврозону.

Заједно са земљама из региона Србија се суочила са последицама јаког зимског невремена, што је додатно негативно утицало на економске активности у земљи. Широм региона суша је имала погубан утицај на пољопривредну производњу. Заједно са осталима и Србија је била тешко погођена растом цена хране на светским берзама.”

 Посебан акценат стављен је и на промену власти, то јест овогодишње изборе у Србији.

“Избори су утицали на фискалну релаксацију у 2011. години, због чега се нова влада суочила са дефицитом већим од 11 одсто БДП-а. Уследиле су корекције буџета у смеру депресијације потрошње. Стопа незапослености је међу највећим у региону, пошто је неумољиво порасла за 13,3 одсто од марта 2008. године и то је задржало домаћу потрошњу на дну”, објашњава овај медиј и додаје да је српска влада предвидела привредни раст од 2,5 одсто за 2012. годину, базирајући га пре свега на “Фијату” из Крагујевца. Поред тога, светла тачка за Србију је и очекивање побољшања стања у пољопривреди.

– Међутим, суморна перспектива за еврозону за наредну годину не слути на добро када је у питању раст тражње на главним извозним тржиштима Србије. Уколико влада потпише нови аранжман са ММФ-ом, то ће значити притисак за земљу да истраје у финансијској консолидацији и структурним реформама, од којих ће оба имати негативан утицај на запошљавање и домаћу потрошњу – предвиђа овај пословни сајт.

 

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Шведској нестаје плаћање готовином, само 16 одсто деце добија џепарац у готовини, док 84 одсто поседује дигиталне штедне књижице

5 (3) СТОКХОЛМ – Кованице и новчанице већ дуго нису омиљено средство за плаћање у Шведској, …

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *