Србија се опасно задужује, прети нам банкрот

0
(0)

Професор Економског факултета у Београду Дејан Шошкић изразио је забринутост за макроекономску ситуацију у Србији и упозорио да је ново задуживање наше земље опасно, јер тиме само формално избегавамо банкрот државе.

Шошкић је оценио, за новогодишњи двоброј магазина „Бизнис“, да стварамо ситуацију у којој сваке године све више и више морамо да издвајамо за плаћање обавеза према онима којима дугујемо, а то има своје границе и врло високу цену.

Он тврди да „лек“ за Србију треба тражити у реформи и рационализацији јавног сектора, ниској и стабилној инфлацији, у постепеном расту динарских и истовременом смањивању еуризованих финансијских инструмената у систему и пажљивим и интелигентним фискалним мерама, у правцу постепене промене привредне структуре.

Говорећи о инфлацији, Шошкић је оценио да је за Србију важно да се обезбеди релативно ниска и стабилно ниска инфлација, без великих осцилација, што у нашим условима захтева стабилизовање цена хране, како прерађене, тако и непрерађене.

Осим нестабилности цена хране, Шошкић сматра да је велики непријатељ стабилизације цена у Србији висока еуризација и стално подизање цена изнад стопе инфлације и то цена које су под контролом државе.

Када је реч о курсу динара, Шошкић је рекао да је формирањем нове владе дошло до благог раста поверења што се одразило и на јачање курса динара, а веома битно је било и краткорочно субвенционисање кредита које је влада урадила последњих месеци.

– Та владина мера изазвала је вештачко продавање евра од стране банака ради одобравања субвенционисаних кредита у динарима са девизном клаузулом. Тиме је динар вештачки краткорочно ојачан, али је и повећан валутни ризик на страни корисника таквих кредита, односно у привредном систему земље – објаснио је Шошкић који је раније био гувернер НБС.

Услов за стабилност на девизном тржишту мора бити ценовна стабилност, као и одређени степен равнотеже у билансу плаћања земље, тако да Србија мора да иде ка ниским стопама инфлације, у складу са својим инфлационим циљем, закључио је Шошкић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Милан Гутовић: Све је постало тако вулгарно и банално, и без короне повукли смо се у изолацију и унутрашње избеглиштво

5 (5) „Све је постало тако вулгарно и банално, нешто што је било незамисливо пре …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *