понедељак , 21 септембра 2020

Србија под Вучићевом влашћу постаје потпуно дисфункционална земља, Уставни суд остаје без кворума!

0
(0)

Да ли ће Уставни суд Србије остати без кворума за рад, питање је на које јавност још нема јасан одговор. У Уставном суду Србије тврде да су пре скоро пола године обавестили све надлежне да већи део судија одлази из суда, док надлежни за предлагање и избор судија Уставног суда шаљу збуњујуће одговоре.

Још осам судија Уставног суда напушта своје позиције 12 децембра, када им истиче мандат. Након што је једна од њих отишла у пензију, у згради у Булевару Краља Александра остаће само њих шесторо. У том суду тврде да је остало довољно времена да се окончају све процедуре.

„Председница Уставног суда је пре истека рока од шест месеци који је прописан Законом о Уставном суду обавестила овлашћене предлагаче, Народну скупштину и председника Републике, најпре о предстојећем престанку функције судије Уставног суда др Агнеш Картаг Одри, због испуњења општих услова за старосну пензију, а потом о предстојећем истеку времена на које је изабрано, односно именовано још осам судија Уставног суда“.

Уставни суд чини 15 судија које се не бирају на конкурсу, већ из групе истакнутих правника, са искуством од петнаест година.

Судије којима истиче мандат су на те функције поставили Председник Републике и Народна скупштина. У наредних месец дана, обе институције морају да предложе по 8 кандидата, и са тог списка изаберу по четворо. Из Председништва Србије су, након консултација са председником, поручили су да нема разлога за бригу и да неће бити блокаде рада Уставног суда. Али, нису одговорили на питање да ли су обавештени на време и да ли су процедуре у току.

На иста питања, из Скупштине је стигао другачији одговор.

„Председница НСРС Маја Гојковић упутила је писмо председници Уставног суда да обавести НСРС којим судијама истиче мандат, а одмах након тога упутиће овлашћеним предлагачима председнику Републике и посланицима захтев да доставе предлоге како би се завршила процедура избора.“

Остало је нејасно да ли је у праву председница Уставног суда која каже да је обавестила скупштину или председница Скупштине која о томе тек сада тражи обавештења.

Професор Правног факултета универзитета УНИОН Богољуб Милосављевић сматра да овбај случај показује однос извршне власти према правосудју и незавинисим институцијама.

„Питање састава тих институција и њихове сигурности и позиције која је независна и омогућава да несметано раде, као да понекад није важно носиоцима извршне власти. Ви том суду и институцијама које се тако доведу у питање нека врста поруке долази из извршне и законодавне власти да нису толико битни и да ми можемо овако и онако, што сигурно утиче на њихов осећај независности“, наводи Милосављевић.

Иако домаћи прописи не одређују дужину трајања процедура за избор судија Уставног суда, надлежни не би смели да дозволе понављајње ранијих сценарија, када је Уставни суд био блокиран због недостатка судија.

Уколико до 12 децембра све процедуре не буду окончане, Србији прети нова блокада највише судске инстанце.
Никола Радишић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЈБ захтева од Уставног суда оцену уставности уредаба Владе

5 (2) Народни посланици Доста је било, Саша Радуловић, Бранка Стаменковић и Војин Биљић, поднели …

Немачки лист о Косову: Хаос у америчком протекторату

5 (3) Амерички председник Доналд Трамп заоштрава курс својих претходника, третира Косово као протекторат и …

2 Коментара

  1. Sada ce ta persona koja je otisla u penziju da ostane bez bar 22% svoje penzije zbog odluke ustavnog suda u kome je i sama ucestvovala! Nadam se da nece ni takvu penziju dugo primati, jer je takvom politikantskom odlukom oplackala 26% penzionera i to za povelike svote novca! Da ne pricamo o obezvredjivanju tudjeg rada!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *