Насловна / Србија / Србија прва у Европи…по индексу корупције

Србија прва у Европи…по индексу корупције

Између корупције и стања демократије у некој земљи постоји узнемирујућа веза и земље са високом стопом корупције имају слабије демократске институције и политичка права, показао је нови Индекс перцепције корупције 2018 који је објавила организација Транспаренси интернешенел (Транспаренцy Интернатионал, ТИ).

Србија је међу 180 земаља на 87. месту, које дели са Kином, са индексом 39 на скали од 0 (веома корумпирана) до 100 (веома чиста од корупције).

Пре годину дана Србија је са индексом 41 била на 77. месту међу 180 земаља и територија.

Србија је у региону Источне Еропе и Централне Азије у коме само једна земља има индекс перцепције корупције већи од 50 (Грузија) а све остале имају 45 или мање.

Цео регион последњих година је у борби против корупције направио веома мали напредак, оценила је организација ТИ.

Уз Грузију, индекс изнад светског просека (43) у региону имају само Црна Гора (45) и Белорусија (44).

Организација ТИ наводи да је Албанија, чији је индекс повећан за пет поена у последњих пет година на 36 у 2018, ове године изгубила два поена у односу на претходну.

У групи земаља чији је индекс перцепције корупције у последњих годину дана пао или стагнирао су Србија, Kосово, Црна Гора, Русија, Kазахстан и Азербејџан.

На глобалном нивоу, ове године више од две трећине земаља са листе има индекс испод 50, а просек је 43 и подаци, уз неке изузетке, показују да већина земаља није направила значајнији пробој у борби против корупције.

„Kорупција одбацује демократију како би направила зачарани круг где корупција подрива демократске институције а слабе институције све мање могу да контролишу корупцију“, истакла је директорка ТИ Патрисија Мореира.

Најмање корумпирана земља у свету је Данска са индексом 88, а следи Нови Зеланд, док су на дну листе Сомалија са индексом 10 и Сирија и Јужни Судан са 13.

Најбоље рангирани регион је Западна Европа/ЕУ са индексом 66 а најгора је Подсахарска Африка са индексом 32.

београдски-глас.рс

Актуелно

Сергеј Лавров са Ивицом Дачићем: Москва инсистира на резолуцији 1244 СБ УН и поштовање целовитости Србије, у тим оквирима, прихватићемо било које решење које одговара Србији и тачка

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров потврдио је да Москва инсистира на реализацији резолуције 1244 Савета …

Пре 75 година „савезници“ су у бомбaрдовању Србије побили више Срба него нацисти

БЕОГРАД – Полагањем венаца на спомен плочу жртвама савезничког бомбардовања 1944. године, на згради некадашњег …

Један коментар

  1. Brze, jace, bolje … PLJACKE!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons