Србија

Србија се за “Београд на води” задужује 280 милиона евра, даје 116 хектара земље на 99 година Арапима а добија само 32% власништва?!

Арапски партнер ће за пројекат дати 300 милиона евра, од чега половину као зајам. – Земљиште се издаје у закуп на 99 година, наводи се у уговору јуче потписаном у Београдској задрузи

У заједничком улагању у пројекат „Београд на води”, за који су јуче уговор потписали Влада Србије и арапска компанија „Belgrade Waterfront Capital Investments”, наша држава биће власник 32 одсто капитала, док ће преосталих 68 процената имати партнер из Уједињених Арапских Емирата. Земљиште на десној обали Саве, површине 116 хектара, биће издато у закуп на 99 година компанији „Игл хилс”, власнику компаније „Belgrade Waterfront Capital Investments”.

„Игл хилс” ће за финансирање пројекта, чија је укупна вредност три милијарде долара, дати 300 милиона евра, од тога половину у форми капитала а другу половину, како је наведено, као зајам у форми позајмице оснивача (shareholders loan). Србија ће се код „Игл хилса” задужити и за 90 милиона евра намењених пресељењу железничких објеката из Савског амфитеатра, као и за још 40 милиона евра, којима ће бити плаћена експропријација приватног земљишта и зграда у том делу града.

Изградња стамбено-пословног комплекса од око два милиона квадрата трајаће највише тридесет година. Макар половина пројекта мора бити завршена у првих двадесет година. Када се буду бирали извођачи радова, домаће грађевинске фирме имаће предност.

Ово су, како је речено, најважнији елементи уговора за „Београд на води”, који је потписан у згради Београдске задруге. Целокупан уговор, обећао је градоначелник Синиша Мали, биће доступан јавности чим буду завршене још „две-три правне радње”, међу којима је и подношење уговора Комисији за заштиту конкуренције, која мора да га одобри како би постао правоснажан.

– За Владу Србије и град Београд не постоје тајне и нема никаквих тајних уговора. Уговор ће бити доступан јавности у целини – навео је Мали.

На новинарско питање о томе да ли Србија сноси ризик у случају да станови и пословни локали у „Београду на води” остану непродати, министарка грађевинарства Зорана Михајловић, потписница уговора у име Владе Србије, није изнела никакве детаље о евентуалним гаранцијама нашој страни на које се „Игл хилс” уговором обавезао. Она је рекла само да Београд неће сносити ризик ако нешто остане непродато а таквог ризика, додала је Михајловићева, нема.

– Београд и Србија неће изгубити, већ могу само да добију, тако што ће се овде запослити грађевинска индустрија и што ће у Београду да се ради, јер свака инвестиција је шанса да грађевинске компаније раде и људи добију посао – казала је министарка грађевинарства.

„Београд на води”, навео је Мухамед ел Абар, власник компаније „Игл хилс”, може имати невероватан ефекат на економски раст.

– У раду на овом пројекту добар утицај може да буде и то што ћемо показати нове технике изградње и дизајн – рекао је Абар, додајући и да „није толико важна инфраструктура колико бољи квалитет живота за све грађане”.

Тврдећи да ће „Београд на води” имати позитивне ефекте по Србију, Абар је навео и да Влада Србије притиска да у реализацију пројекта буду укључени локални стручњаци и радна снага. Власник „Игл хилса” похвалио је и премијера Србије Александра Вучића, који због болести није могао да присуствује потписивању уговора. Њему је Абар честитао на „невероватној организацији” и оценио да Србија има премијера какав се „ретко виђа у свету”. На овом пројекту, рекао је Абар, ангажован је „тим за добробит народа”.

– Надамо се да народ то може да препозна – казао је он.

Зорана Михајловић очекује да ће пројекат бити реализован у предвиђеном року и да ће будућим генерацијама оставити „модернији, лепши и отворенији Београд, као и Србију”.

– Београд ради све што може данас да не би оставио за сутра, јер су сутра неки нови изазови… Хајде да већ крајем овог лета почне градња а онда да Београд буде стециште оних који ће доћи овде да живе – рекла је она.

На подручју где ће бити грађена прва фаза „Београда на води” до сада је срушено 190 објеката, пресељено је 90 породица и уклоњено 46 бродова, подсетио је градоначелник Мали.

– „Београд на води” је највећи пројекат овог типа, не само у региону, већ и у Европи, и треба да будемо поносни што се налази баш у нашој земљи… Ово је важан дан за Београд и Србију и почетак остварења вишедеценијског сна да се Београд спусти на овај део реке Саве. Овај пројекат ће променити перспективу, живот у Београду и будућност овог града, али и покренути нашу грађевинску индустрију, привреду и отварање радних места – тврди Мали.

Он је бројне министре и Абара, с којим је била његова ћерка, повео у „Саванову”, још један промотивни салон-ресторан „Београда на води”, који је јуче отворен. У том монтажном објекту од 670 квадрата организован је коктел на којем су били чланови Владе, градске управе, представници пословног света и Мајкл Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава.

Вучић: Велики снови неке застрашују

Велики градови и велике земље изграђени су на великим сновима, чија је величина део људи застрашивала, поручио је премијер Александар Вучић у писаној изјави после потписивања уговора.

– Захваљујући пројекту „Београд на води”, упослићемо десетине хиљада људи, обезбедити раст грађевине и терцијалног сектора, ово ће бити најлепши део града и Србије и тиме ћемо се сви поносити – нагласио је Вучић.

ДС: „Корупција века”

Потписивање уговора за пројекат „Београд на води” представља отимање града пред очима Београђана, оценио је Балша Божовић, шеф одборничке групе Демократске странке у Скупштини Београда, у изјави достављеној медијима.

Савско приобаље додељује се инвеститору из Уједињених Арапских Емирата потпуно бесплатно, са идејом да у овој „корупцији века” заради неколицина а да грађани Београда и Србије то плате, сматра Божовић.

– Та вам пљачка неће проћи – поручио је Божовић и констатовао да су у уговор стављене све „мутне радње, сва потенцијална корупција о којој смо причали толико пута, све оне намере да се запосленим грађанима отме још по 2.054 евра како би се ставили у џеп неког инвеститора који је пријатељ премијера, сва она накарадна и спорна урбанистичка решења…”.

Неки функционери ДС-а завидним речима покушавају да баце љагу на оно што никада нису били способни да сами остваре, изјавио је потом Александар Јовичић, потпредседник извршног одбора Српске напредне странке.

– Нећемо дозволити да они чије су руке толико дуго биле завучене у џепове грађана данас својим отровним изјавама омаловаже нешто што нити су били у стању нити су икада имали намеру да спроведу – рекао је Јовичић.

Трамваји раздвајали демонстранте и присталице пројекта

Неколико стотина грађана окупљених око иницијативе „Не да(ви)мо Београд”, која се противи изградњи „Београда на води”, јуче су протестовали у Улици Краљевића Марка, недалеко од Београдске задруге. До здања у којем је потписан уговор за пројекат пролаз су им препречили полицијски кордони. „Наоружани” транспарeнтима на којима је писало „Београд неће буржујски кварт на води” и великим жутим паткама, заштитним знаком и ранијих протеста, довикивали су „Издаја, издаја”, „Лопови” и звиждали на сав глас.

Србија се за "Београд на води" задужује 280 милиона евра, даје 116 хектара земље на 99 година Арапима а добија само 32% власништва?!

У другој улици која води до Београдске задруге, Херцеговачкој, окупило се знатно мање симпатизера пројекта, који су аплаудирали све време док су званице пристизале на потписивање уговора. Њих и демонстранте раздвајали су полицајци и два трамваја паркирана на кружном току испред здања задруге. Противници пројекта довикивали су онима који га подржавају „Сендвичи, сендвичи”, алудирајући на то да су посреди страначки ботови.

Када је завршено потписивање уговора, присталицама пројекта је дозвољено да се приближе улазу у Београдску задругу и аплаузима дочекају званице на изласку. Демонстранти, који су остали с оне стране кордона, загушили су их повицима „Уа, уа”, али их гости, док су прелазили у „Саванову”, нису могли видети од паркираних трамваја.

 
В. В. – Д. М.
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!