Србија у 21. веку! Радницима Агрожива пакети помоћи

Србија у 21. веку! Радницима Агрожива пакети помоћи

0
(0)

Зрењанин — Радници Црвеног крста у Житишту почели су раподелу палета са прехрамбеним и санитарним артиклима за 1.030 радника индустрије меса „Агрожив“ у стечају.

Та помоћ радницима те живинске компаније упућена је у Житиште одлуком Покрајинске владе на захтев те општине и Штрајкачког одбора „Агрожова“.

Председник тог одбора Јовица Катић рекао је агенцији Бета да се, иако су ти пакети намењени људима који су остали без посла и месецима без зарада, помоћ дели и радницима који су у међувремену ангажовани у погонима које је закупила београдска фирма БГ Мибрас.

„У овој земљи све иде наопако, па и подела помоћи, јер се пакети деле и онима који добијају плате“, казао је он.

Катић је указао да је у погонима тренутно ангажовано око 100 до 150 радника „Агрожива“ из Житиша, упослено је још око стотинак људи који су били на евиденцији Службе за запошљавање, али је, како је рекао, судбина за око 800 људи неизвесна јер нема ни зарада, а ни социјалног програма.

Тих 800 радника је због неисплаћених зарада и нерешеног социјалног питања у штрајку од 19. маја ове године. Последњу зараду, за јануар и фебруар ове године, примили су јула ове године.

„Нико нема слуха и разумевања да нам коначно каже који је наш статус, нас који нисмо прешли да радимо за БГ Мибрас и који се нисмо снашли за други посао. Питамо челнике општине и власника Агрожива, предузеће Србијагас, да ли је запошљавањем свега стотинак људи решен проблем ‘Агрожиава'“ рекао је Катић.

Власник Агрожива је предузеће „Србијагас“, предузеће је у стечају, а у међувремену је Компанија БГ Мибрас из Београда купила део капацитета Агрожива у стечају и почела производњу и прераду живинског меса погонима у Житишту.

Бивши челници Агрожива ослобођени оптужби
Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио оптужби бившег председника и сувласника компаније „Агрожив“ Мирослава Живанова и некадашњег генералног директора тог предузећа Зорана Пребирачевића оптужби за утају пореза од поцетка 2001. године до краја 2004. године.

Том пресудом, објављеном на сајту Апелационог суда, потврђена је ослобађајућа провостепена пресуда Основног суда у Панчеву за Живанова и Пребирачевића.

Некадашњег директора „Агрожива“ Зорана Пребирачевића тужилаштво је теретило да је од 2001. до 2004, у намери да избегне плаћање пореза, дао лажне податке о чињеницама од утицаја за утврђивање те обавезе, а на шта га је подстрекао Живанов.

Живанов је био сувласник 42 одсто удела Агрожива, и у целости као физичко лице власник Спортско рекреативног центра у Делиблатској пешчари, поводом чије изградње је пореска обавеза избегнута.

Са њих је одлуком суда скинута сумња да су извршили кривично дело пореска утаја.

 

Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Штрајк радника Агрожива

Штрајк радника Агрожива

0 (0) Зрењани — Радници „Агрожива“ у Житишу од јутрос су у штрајку и траже …

Како спасити Агрожив?

Како спасити Агрожив?

0 (0) Зрењанин — Генерални директор „Агрожива“ Предраг Амижић сматра да је излаз у томе …

Један коментар

  1. Trebalo ih je uništiti kako bi Perutnina Ptuj i slični osvojili tržište. Nike mi jasno kako su uspeli da unište takvu firmu.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend