Штрајк радника Агрожива

Штрајк радника Агрожива

0
(0)

Зрењани — Радници „Агрожива“ у Житишу од јутрос су у штрајку и траже исплату заосталих зарада. Страхују за опстанак те фирме у којој ради око 1.100 људи.

Председник штрајкачког одбора Данко Шкундрић рекао је да је у штрајку око 250 радника, углавном запослених у погонима „Агрожива“, али да штрајк нису организовали синдикати.

„Имамо два синдиката, али радници нису били задовољни њиховим радом. Сада су изабрани представници радника из производње који ће нас заступати. Јуче нам је понудјено да добијемо први део децембарске плате, а да други део чекамо до 25. марта. Ситуација је тешка, људи су дужни и држави и банкама, па и први део плате не би имао никаквог ефекта“, рекао је Шкундрић. 

По његовим речима, иако су штрајкачи окупљени испред капије предузећа, производња се одвија јер су ангажовани људи запослени на фармама „Агрожива“. 

Шкундрић је казао да постоји велика бојазан за опстанак компаније „Агрожив“ јер се због стечајног поступка продају фарме. 

На продају, заказану за 12. март, понуђена је фирма „Живиноплус“ коју чине 12 фарми живине и пет инкубаторских станица, процењених на око 10 милиона евра. 

„Имамо сазнања да је један од купаца већ узео тендерску документацију. Ми као радници не можемо на то да утичемо, али не знамо да ли је у интересу општине или државе да допусти ту продају. Ако се те фарме продају, ми губимо сировинску базу, губимо све. Ако продаје не буде, ми ћемо живети, али уколико се она деси, неће бити ни нас“, рекао је Шкундрић. 

Општинско веће Житишта затражило је од премијера Србије у оставци Ивице Дачића и председника Владе Војводине Бојана Пајтића, као и министра за локални развој и локалну самоуправу Игора Мировића, надлежнима у „Србијагаса“, синдикалних организација и Привредног суда у Ваљеву, да помогну да се спаси „Агрожив“. 

Њима је предочено да се већина непокретне имовине „Живиноплуса“ налази се на територији нерзвијене општине Житиште у којој живи 700 од 1.100 радника „Агрожива“. 

„Агрожив“ је од 2008. у стечају, а од 2010. године је власништву Србијагаса. Пре тога је пословао са тридесетак повезаних и зависних друштава у чијем власниству су били сви производни капацитети.

Суд: Нема одлагања продаје
Привредни суд у Ваљеву обавестио је данас Општинско веће у Житишту да не постоји могућност да се одложи продаја стечајне имовине „Живиноплуса“ из Владимироваца. 

Како је у допису Привредног суда Ваљево наведено, поступак стечаја „Ззивиноплуса“ спроводи се у складу са Законом о стечају, на основу којег је за 12. март и заказана продаја стечајног дужника. 

Општинско веће Житишта је раније од тог суда затражило да одложи продају „Живиноплуса“, наводећи да је та фирма важна за опстанак „Агрожива“. 

Запослени у житиштанском „Агроживу“ од јутрос су у штрајку и траже исплату заосталих зарада. Они страхују за опстанак фирме у којој ради око 1.100 људи.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СУСПЕНЗИЈЕ ЗА 5.000 РАДНИКА Штрајкачима забрањен улаз у поште, наређено избацивање

СУСПЕНЗИЈЕ ЗА 5.000 РАДНИКА Штрајкачима забрањен улаз у поште, наређено избацивање

4.7 (15) Свим радницима „Поште Србије“ који су у обустави рада, следи суспензија са посла …

Део радника поште у Новом Саду суспендован, поједини шалтери раде са скраћеним радним временом

Део радника поште у Новом Саду суспендован, поједини шалтери раде са скраћеним радним временом

0 (0) Већина радника поште наставља са обуставом рада, док поједини шалтери у поштама у …

Један коментар

  1. Nemam komentar iz priloga se da videti…

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend