Србија у зони високе задужености

0
(0)

Београд — Укупан спољни дуг Србије премашио је границе високе задужености према критеријуму Светске банке, објавила је Народна банка Србије.

Дуг је на крају септембра износио 24,8 милијарди евра, односно 83,7 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Учешће спољног дуга у процењеном БДП-у за 2012. повећано је током трећег тромесечја за 4,5 процентних поена и премашио је ниво високе задужености од 80 одсто.

У односу на крај јуна 2012. спољни дуг Србије повећан је за 746,4 милиона евра или за 3,1 одсто. 

Наведени пораст дуга ублажен је слабљењем евра у односу на остале валуте заступљене у структури спољног дуга, по основу које је спољни дуг смањен за 120,3 милиона евра. 

Спољни дуг јавног сектора на крају септембра износио је 10,9 милијарди евра, од чега је дуг државе 8,2 милијарде евра, државно гарантовани спољни дуг 1,1 милијарду евра, а дуг НБС 1,6 милијарди евра. У посматраном периоду спољни дуг јавног сектора смањен је за 88 милиона евра. 

Дуг приватног сектора, с друге стране је повећан за 834,4 милиона евра. Он је на крају септембра износио 13,9 милијарди евра, од чега четири милијарде чини дуг банака, а 9,9 милијарди дуг предузећа. Дуг банака у трећем кварталу повећан је за 8,4 милиона евра, а предузећа за 826 милиона евра. 

Истиче се да је повећање дуга предузећа у највећој мери последица међукомпанијског задуживања једног привредног субјекта, али се не наводи о којој компанији је реч. 

Структура спољног дуга по рочности и даље се може сматрати повољном – учешће краткорочног дуга у укупном спољном дугу је 1,5 одсто, и незнатно је повећано у односу на крај јуна када је износило 1,4 одсто. 

Према подацима НБС-а, јавни дуг Србије током периода јул-септембар повећан је за 145 милиона евра, на 15,9 милијарди евра, али је његово учешће у процењеном БДП за 2012. смањено на 55,9 одсто, са 56,3 одсто колико је било на крају јуна. 

Законом о буџетском систему процењена је максимална граница учешћа јавног дуга у БДП-у од 45 одсто.

 

Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend