Насловна / Србија / Економија / Србија улази у Евроазијску економску унију

Србија улази у Евроазијску економску унију

У Београду су данас почели завршни преговори о закључењу Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан, а који би требало да се потпише 17. јануара, приликом посете Србији председника Русије Владимира Путина.

Како је агенцији Бета потврђено у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, добар део текста тог споразума је договорен у ранијим рундама преговора и остало је да се стручњаци усагласе о још шест тарифних линија, преноси Бета.

Министар трговине Расим Љајић је претходно агенцији Бета рекао да су у питању тарифне линије за извоз производа који су важни Србији, а ради се о одређеним врстама сира, живинском месу, одређеним врстама алкохолног пића, шећеру, цигаретама, аутомобилима.

Тада је навео да Србије жели да споразум буде и избалансиранији, „без аномалија” које су постојале још од када је договорен.

„Дешава се да када ми извозимо цигарете на руско тржиште морамо да плаћамо царине од 18 одсто, а када се цигарете увозе из Русије царина се не плаћа. Има још таквих ситуација и ми желимо да то избалансирамо”, казао је Љајић.

Он је рекао и да Србија вероватно неће добити све погодности које тражи.

„Ради се о пет земаља које треба да се усагласе и свако штити неку производњу”, рекао је Љајић, али је истакао да ће Србија учинити све што може како би проширила листу производа која би била ослобођена царине при извозу у земље чланице Евроазијске уније.

Уколико споразум буде потписан 17. јануара, он би могао Србији да отвори тржиште од нових 180 милиона становника.

Споразум, како је додао Љајић, неће угрозити трговину са Евопском унијом, јер Србија док не постане чланица Уније има права да склапа споразуме о слободној трговини са ким год жели.

Политика.рс

Актуелно

Доналд Трамп: Због непоштених трговинских пракси планирам да укинем трговинске преференцијале Индији и Турској

ЊУЈОРК – Амерички председник Доналд Трамп најавио је да планира да укине трговинске преференцијале Индији …

Пола извоза Србије и пола прихода држе – странци

У Србији се три одсто компанија налази у већинском власништву странаца, оне стварају сваки пети …

6 Коментара

  1. Ово је могло одавно да се уради и потпише, да се хтело! Неко је то кочио, можда и сам Љајић.

  2. Ma kakva EU. Raspada se i puca po šavovima. Da sam političar koji vuče konce ne bih težio ulasku u EU uopšte. Naprotiv.

  3. Nema od toga ništa. To je sve predizborni marketing, da se ostane zaštićen na vlasti što duže.

  4. Sve nam traže, a nemamo šta da ponudimo – Tabloid (članak na internetu)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *