Економија

Србија: За годину дана поврће поскупело 36,2, месо 15,1, а гориво 16,3 одсто

Инфлација је наставила да расте и мерена повећањем потрошачких цена, у септембру је износила 0,8 одсто у односу на август, док је у поређењу са истим месецом прошле године порасла за 5,7 процената. У септембру су на месечном нивоу највише поскупели храна и безалкохолна пића, за 2,3 одсто, затим ресторани и хотели за 0,8 процената, стан, вода, електрична енергија, гас и друга горива за 0,5. Појефтинили су рекреација и култура за 2,4 одсто.

Економиста Љубомир Маџар каже да је лоше што је инфлација порасла, јер ју је тешко зауставити и вратити у нормалне оквире.

– Повећање инфлација узело је маха у целом свету и зато нема места критици економске политике на том подручју. Ако изађе из оквира онда је то забрињавајуће, јер ју је тешко вратити у нормалу. Она води паду бруто домаћег производа, повећању незапослености и спољнотрговинском дефициту. Јер, постоји опасност да контрола агрегатне тражње утиче не само на цене, већ и на количине, а то доводи до пада привредне активности – напомиње Маџар.

Из Народне банке Србије (НБС) наводе да је готово 60 одсто међугодишње инфлације било одређено факторима на које монетарна политика не може да утиче, а то су цене непрерађене хране и енергената, који чине једну четвртину потрошачке корпе. Ове две групе производа, заједно посматрано, допринеле су међугодишњој инфлацији са 3,3 процентна поена.

– Цене непрерађене хране су у септембру ове, у односу на исти месец претходне године, биле веће за 17,9 одсто, највише као последица поскупљења поврћа за 36,2 и меса за 15,1 проценат. Таква кретања резултат су снажног раста цена хране на глобалном нивоу, као и ефекта ниске прошлогодишње базе, јер су цене и једне и друге групе производа током 2020. биле на изразито ниским нивоима. У мањој мери, међугодишњем расту цена непрерађене хране у септембру допринело је и поскупљење воћа од 6,2 одсто – објаснили су из централне банке.

Цене енергената су у истом периоду повећане за 9,5 процената, пре свега као последица снажног раста цене нафте на светском тржишту и достизања њеног преткризног нивоа, због чега су поскупели деривати нафте на домаћем тржишту за 16,3 одсто у односу на септембар претходне године, када су цене биле на знатно нижем нивоу.

– Узрок повећања међугодишње инфлације у односу на августовских 4,3 одсто су и даље цене непрерађене хране, и то пре свега поврћа, које су током целог трећег тромесечја имале сезонски неуобичајено кретање, између осталог, и због неповољних временских услова и суше током летњих месеци. У мањој мери, убрзању инфлације у септембру допринеле су и цене меса и воћа, као и појединих услуга, наводе из НБС.

Међугодишња базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) на коју мере монетарне политике могу да утичу, у септембру је поново била знатно нижа од укупне инфлације и износила је 2,6 одсто, што указује на привременост инфлаторних притисака. Од почетка године, међугодишња базна инфлација креће се на нивоу од око два одсто, што је у великој мери резултат и очуване стабилности девизног курса. На привремени карактер инфлаторних притисака указују и инфлациона очекивања финансијског сектора за једну, две и три године унапред, која су и даље око нивоа од три одсто, као и инфлациона очекивања привреде, која су у распону од два до три одсто.

Према пројекцији НБС међугодишња инфлација ће у наредна два тромесечја највероватније наставити да се креће изнад горње границе циљаног распона од три плус минус 1,5 одсто. Од другог тромесечја наредне године очекује се повратак међугодишње инфлације у границе циља, а затим од друге половине године и њено кретање око централне вредности циља, чему ће свакако допринети и очување стабилности девизног курса и у наредном периоду. С обзиром на високу базу из ове године, постоји могућност да се у другој половини следеће године укупна инфлација нађе и у доњој половини циљаног распона. Ризици у погледу инфлације у наредном периоду односе се пре свега на кретања цена непрерађене хране и глобалне цене енергената.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!