Србија: За непуна три дана скоро 300 возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола

Србија: За непуна три дана скоро 300 возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола

5
(1)

Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције каже за РТС да је током новогодишње ноћи било неколико незгода које су изазвали возачи под дејством алкохола. Једна од тих се, наводи, догодила у Новом Пазару у којој је возач са 2,25 промила алкохола ударио у полицијско возило. Напомиње да преко 50 одсто погинулих у несрећама није везало појас. Недељко Гагић из Сектора за ванредне ситуације напомиње да се повреде код коришћења пиротехничких средстава дешавају због нестручног руковања, и да их најчешће задобијају деца.

Александар Раденковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је протекла ноћ протекла прилично мирно, што важи и за ноћ репризе.

Гостовање Александра Раденковића и Недељка Гагића у Јутарњем програму РТС-а

Your browser does not support the video tag.

„То ипак не можемо рећи за новогодишњу ноћ када је било неколико саобраћајних незгода које су изазвали возачи под дејством алкохола. Једна од карактеристичних је када је возач у Новом Пазару возио са 2,25 промила алкохола у организму ударио у патролно возило Саобраћајне полиције. Утврђено је да је био и под дејством кокаина. Двоје колега је лакше повређено, а против возача је поднета кривична пријава“, казао је Раденковић.

У другој несрећи је, истиче, у Кикинди возач стар 18 година без дозволе ударио два пешака.

„Међу њима је било дете старо осам година. Особа стара 43 године је у тој незгоди задобила повреде опасне по живот, и транспортована је у Нови Сад. А возач је задржан до 48 сати и против њега је поднета кривична пријава“, навео је Раденковић.

За непуна три дана 290 возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола

Недељко Гагић наводи да је током новогодишње ноћи евидентирано 45 различитих ванредних догађаја, а у прва два дана ове године преко 120, од којих су најбројнији били пожари.

„Није било настрадалих, а последице се односе на мању или већу материјалну штету“, казао је Гагић.

Раденковић наводи да је 290 возача искључено из саобраћаја због управљања возилима под дејством алкохола, за непуна три дана ове године.

„Један број грађана није послушао апеле да се одговорно понашају. За сада нема података да је било погинулих у незгодама које су изазвали возачи под дејством алкохола. Бићемо и током Божића на терену и појачаћемо контролу саобраћаја“, навео је Раденковић.

Проблем код пиротехнике – нестручно руковање

Гагић напомиње да ни ова новогодишња ноћ није прошла без повреда због нестручног руковања пиротехничким средствима упркос свим апелима.

Министарство унутрашњих послова је, додаје, апеловало на све грађане да не купују петарде на местима која немају одобрење за промет пиротехничких средстава.

„Повређивање се најчешће дешава на приватним прославама и најчешће повреде задобијају деца. Апелујем посебно на родитеље да не дају својој деци пиротехничка средства и петарде. Повреде су најчешће тешке, доводе до трајног инвалидитета. Пиротехника може довести и до експлозија и пожара, узнемиравају се грађани и нарушава се јавни ред и мир“, нагласио је Гагић.

Наводи да нису проблем пиротехничка средства, већ нестручно руковање.

Појачан саобраћај наредног викенда

Раденковић каже да статистика охрабрује.

„Прошла година је била са најмањим бројем погинулих откад се у Србији води таква статистика. Незгоде су се дешавале и током полицијског часа. Смањење броја од 40 страдалих мање охрабрује у односу на 2019. охрабрује. Прошле године је било мање од 500 погинулих. И даље је недопустиво велики број прекршаја као што су прекорачење брзине готово 250.000, вожња под дејством алкохола где је искљуена 41.000 грађана, и око 200.000 невезивање појасева. Према анализама преко 50 одсто страдалих није користило појасеве у тренутку незгоде“, нагласио је Раденковић.

Гагић напомиње да викендице и објекти који се не користе дуже и где се ложи, захтевају сву проверу ложишта и димоводних канала.

„Гасовити продукти сагоревања су врло отровни. Имали смо ситуацију у БиХ која може довести до тровања. Веома су чести на почетку грејне сезоне пожари на димњацима и крововима где су узроци неисправна ложишта и димоводни канали“, додаје Гагић.

Раденковић каже да се следећег викенда очекују веће гужве на путевима, те МУП апелује да се сви грађани одговорно понашају и да не седају за волан ако су претходно конзумирали алкохол.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ухапшен бивши начелник УКП Београд Илија Милачић

Ухапшен бивши начелник УКП Београд Илија Милачић

4.6 (7) Ухапшен бивши начелник Криминалистичке полиције Београда Илија Милачић, сазнају „Новости“. Подсетимо, Милачић је …

Полиција приводи Чеду Јовановића на саслушање

Полиција приводи Чеду Јовановића на саслушање

5 (3) Треће основно тужилаштво у Београду наложило је полицији да лидера ЛДП Чедомира Јовановића …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend