fbpx

Србија: Због лоповских банака мигранти у сопственој земљи!

0
(0)

ДОГОРЕЛО је до ноката. Покрећу нам се хипотеке и почели су да избацују људе из њихових станова. Морали смо да разапнемо шаторе и покажемо да ћемо на крају у њима почети да живимо. Око две до 3.000 чланова је пред избацивањем и у наредних годину дана завршиће на улици.

Овако за „Новости“ у даху говори Игор Љубинковић из удружења „Ефектива“ које окупља око 20.000 суграђана задужених у швајцарским францима.

– Почетна рата ми је била, преведена на европску валуту, око 370 евра – предочава своју драму Љубинковић. – Сад је око 550 евра, а била је и више од 600. Тренутно касним са исплатом две године, јер се накупило. Било је или да се задужујем на другој страни или да престанем да плаћам.

Наш саговорник је у уторак са више од 50 људи којима се кров над главом „клима“ стајао сатима испред зграде Владе. Мало даље у Финансијском парку пет разапетих шатора. На платну испред једног исписано „Мигранти у својој земљи“, а на дрвећу разапети папири са поруком „Стоп зеленашењу“.

– Ако продам стан, он вреди као и када је купљен 2007. године, око 70.000 евра, колико сам тада добио од банке, а сад јој дођем 100.000. – безнадежно ће Љубинковић.

РЕШЕЊЕ У ЕВРИМА
– НАЈБОЉЕ решење је да и за нас важе услови који су важили за оне који су на исти дан када и ми узели кредите у еврима – сигуран је Љубинковић. – То јест да се и нама „швајцарци“ преиначе у евре.
Према речима револтираних грађана, на овај начин они су запали у врзино коло из кога само држава може да их ишчупа. Мада раде и ово им угрожава посао, део чланова „камповаће“ даноноћно до петка, а можда и дуже, ако се до тада не донесе одговарајућа одлука владе. Дужници најављују и сваког наредног дана радикализацију протеста.

НЕ ТРАЖИМО ПАРЕ

ИЗ УДРУЖЕЊА „Ефектива“ истичу да су уплаћивали новац Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита. Тако да су банке ако неко од задужених не може више да исплаћује рате могле одатле да надокнаде дуг. Међутим, паре у том фонду су се потрошиле, јер су намети много нарасли.

– Ми не тражимо паре од државе, тражимо да банка престане са зеленашењем, јер ми сматрамо да је у реду да се плаћају камате, али не да се оне удвоструче, као што се десило.

Ј. Новаковић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Ново задужење Србије од две милијарде евра доказ да је економија на коленима“

4.5 (11) Потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је власт …

Мораторијум на кредите остаје три месеца

5 (5) Са вестима да ће сутра бити укинуто ванредно стање међу грађанима се појавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *