Србију сад и Кинези туже због „Вршачких винограда” и неспособне власти огрезле у корупцију

0
(0)

ДИРЕКТОР компаније „Гуан Нан“ из Кине, Саи Шао Сјонг, најавио је у петак да ће поднети тужбе против одговорних, уколико не буде потписан уговор о куповини „Вршачких винограда“. Ова фирма је још половином јула уплатила депозит од 1,7 милиона евра Народној банци Србије, а десет дана касније је на лицитацији проглашена за победника. Ни после четири месеца, међутим, нису потписали купопродајни уговор. Сада се питају ко је и зашто стопирао њихов бизнис у Србији.

– Све смо радили по закону, а требало је да у року од седам дана после лицитације потпишемо уговор – рекао је у петак на конференцији за новинаре Саи Шао Сјонг. – Нисмо криви што смо фирму купили јефтино, све смо урадили по јавном позиву. У протекла четири месеца смо послали више дописа Министарству привреде, Агенцији за приватизацију и осталим институцијама, али нам нико није одговорио зашто је потписивање уговора одложено.

– С нестрпљењем очекујем тај скуп и не знам како ће премијер Србије успети да објасни такву инвестициону климу у својој земљи – нагласио је директор кинеске компаније. – И понашање државних службеника је недопустиво. У Министарству привреде нас је крајем октобра коначно примила саветница, која је нас и представника из амбасаде Кине, Џу Лијенћија, избацила из канцеларије!?

Адвокат Срећко Копиловић, заступник кинеске фирме, тврди да продају Кинезима стопирају они који су за ту винарију били заинтересовани.
ПОЛИЦИЈА “ЧЕШЉА“ СЛУЖБА за борбу против организованог криминала (СБПОК) УКП МУП Србије већ неколико месеци испитује приватизацију „Вршачких винограда“. Полазна основа био је извештај Савета за борбу против корупције, којим се указује на проблематично поступање Агенције за приватизацију, којим су оштећени држава и „Виногради“. У извештају Савета се наводи да понашање Агенције за приватизацију у овом предмету јасно упућује на „неблаговремену контролу уговора, неблаговремено предузимање законом одређених радњи у случају неизвршења уговорних обавеза од стране купца, одуговлачење раскида уговора, што све иде на штету субјекта приватизације и упућује на сумњу у могућност постојања системске корупције“. (З. У.)

С друге стране, у Министарству привреде кажу да су спровели надзор над Агенцијом за приватизацију у вези са „Вршачким виноградима“ и да су утврдили бројне неправилности у поступку продаје. О томе је Министарство привреде обавестило надлежне државне органе и упутило предлог закључка Влади на усвајање.

У првом кругу јавног надметања почетна цена „Вршачких винограда“ је била 17,6 милиона евра. Кинески конзорцијум је као једини понуђач, фирму купио за око 5,3 милиона евра – у трећем кругу лицитације.

 

ДАЧИЋ: ПРОНАЋИ ОДГОВОРНЕ

ПРЕМИЈЕР Србије Ивица Дачић изјавио је у петак да компанија „Гуан Нан“, која жели да купи „Вршачке винограде“, није крива за проблем око приватизације, као и да би проблем „Вршачких винограда“ требало решити и утврдити ко је одговоран.

– Било је неколико покушаја приватизације и Савет за борбу против корупције је упутио писмо државним органима – рекао је Дачић, додајући да је влада проследила полицији и другим државним органима да то истраже.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

5 (9) Сестра Зорана Бабића, у народу познатог као вазуплохов, добила је од општине скромних …

Гајић: Андреј Вучић у сукобу са полицијом због Војводине

4.2 (5) Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је данас да је …

Један коментар

  1. I STA KAZES VUCICU?BORIS SE PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE?PA ZA TVOJE VLADAVINE /u julu 2013/ SU DATE PARE!!! GDE SU GNJIDO BELOSVETSKA????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *