fbpx

Србију воде лажни доктори

0
(0)

Плагирани докторати српских политичара потресали су Србију претходних година, али се халабука и огорченост академске јавности због поплаве доктора „лажњака“, листом политичара владајуће гарнитуре, свела на ону народну „пси лају, каравани пролазе“.

Примера ради, у Немачкој се политичарима преписивачима у кратком року одузима докторска титула, а под притиском јавности остају и без државне функције. Српски „доктори“ се, међутим, без икаквог блама шепуре титулом, а провера њихових радова траје дуго или им свакакве комисије састављене од сумњивих академаца аминују да нису плагијатори.

Листа српских политичара са академским звањем стеченим на приватним факултетима је подужа, а под лупом јавности су се нашле и дипломе највиших функционера попут доктората министра полиције Небојше Стефановића, гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, која је ту титулу стекла на приватном новосадском факултету Едуконс, где је мастер постао сада бивши шеф државе Томислав Николић, на прагу својих шездесетих.

Дијаспора оптужује

Најинтересантнији међу случајевима плагираних доктората је уједно и први откривени. Министра полиције Небојшу Стефановића, који је бриљирао на приватном Мегатренду, где је 2011. постао мастер, а свега две године касније и доктор наука, група универзитетских професора из дијаспоре оптужила је за плагијат. Прашину која се подигла чистио је Стефановићев факултет ангажовањем „независне“ комисије која је аминовала министру да није преписивао. Његов колега Игор Бечић, председник парламентарног Одбора за контролу служби безбедности, био је оптужен за фалсификовање дипломе Више пословне школе у Новом Саду, односно Економског факултета у Суботици. Тај случај, тврде таблоиди, заташкан је уништењем судских списа.

Међу њима је и градоначелник Београда Синиша Мали, чија се докторска титула, стечена, наводно, преписивањем на Факултету организационих наука, проверава још од 2014. године! У Немачкој плагијат укида звање, а потврда је Карл-Теодор цу Гутенберг, бивши немачки министар одбране, којем је одузета титула и под притиском јавности је поднео оставку. Исто је учинила и Анет Шаван, бивша министарка образовања, након што је доказано да је плагирала докторат.

Без функције и титуле остали су и неки чланови Европског парламента, Бундестага и покрајинског парламента Баден-Виртемберга. Копију докторског рада Табаковићеве две године су тражили новинари ЦИНС и добили тек пошто је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић новчано казнио тај факултет. Ипак, код ње плагирање није доказано. На Фабусу, при поменутом Едуконсу, дипломирали су многи, попут бившег директора Колубаре, сада Електропривреде Милорада Грчића, за кога су се медији питали како се од вођења печењаре Фантазија у Обреновцу винуо до вођења једног од најважнијих предузећа.

Неке политичаре је пратио и својеврсни блам. Томислав Николић у једној ТВ емисији није могао да се сети имена факултета на којем је стицао академско звање, док је др Александар Шапић, председник Општине Нови Београд, поносно навео да је „др“ постао на Факултету за пословно-индустријски менаџмент Универзитета Унион. Адресу тог факултета новинари су нашли на ливади поред Младеновца.

Србију је, како су „Вести“ писале, претходних година захватила епидемија доктората. Кулминирало је крајем септембра 2016. године када је у само једној седмици одбрањено 187 дисертација, а током читаве године укупно 2.012. Академик Душан Теодоровић је за „Вести“ указивао да се годишње упише 4.000 докторанада и ако се таква експлозија звања настави, за деценију ће их бити 40.000. Или како је својевремено приметио у изјави за „Вести“ Златко Минић из Транспарентности Србије, „ако се овако настави, продаваће се дипломе као бурек“.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Једина ствар коју ћеш ти ЦРВЕНИ БАНДИТУ да делиш биће затворска ћелија са ВЕЛЕИЗДАЈНИКОМ!

0 (0) Ја о подели говорим десет-петнаест година и мислим да је то једино могуће …

Вучићеви дупеувлакачи: Српска интелектуала је углавном анационална, аморална, поданичка

0 (0) Интелектуалце, уметнике, спортисте и јавне личности које подржавају Александра Вучића најпрецизније је описао …

Један коментар

  1. Ово је доказ да Србија као држава не постоји!
    Јер да постоји имала би органе, тужилаштво, судство,
    полицију, инспекције, итд… који би ово испитали. А пошто
    их нема на власти су јој организовани криминалци са
    лажним докторатима!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *