Београд: Милионе евра „појела маца“

0
(0)

Савет за борбу против корупције обелоданио је да је 566,4 милиона динара (око 4,72 милиона евра), колико су фирме Пивеј инвест и Со – ло инвест дуговале Граду Београду за закуп грађевинског земљишта, једноставно избрисано из каснијих извештаја, без назнака да је дуг измирен.

Наводи се да предузећа Пивеј инвест и Со-ло инвест, која су у власништву Декс лукас трејда, немају запослене, не оставарују приходе последњих година, а да су током 2012. била у стечају.

Приходи све тањи

Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције каже да је немогуће да толика сума тек тако нестане.

– Како је то искњижено, на основу чега? Ми нисмо могли да добијемо те податке. Ако неко сматра да није дужан да пружи податке и крије их иако је повереник наложио да се обелодане, онда ја сумњам на корупцију – каже Јелисавета Василић за „Вести“ и истиче да не постоји контрола трошења пара.

У извештају Савета посебно се истиче податак који се односи на закуп грађевинског земљишта и показује да се приходи града Београда по том основу драстично смањују. Од 2,7 милијарди динара (око 22,5 милиона евра) 2011. године до 412 милиона динара (око 3,4 милиона евра) у 2015. години.

Питање за министарство

Градски менаџер Горан Весић тврди да су подаци Савета за борбу против корупције паушални и нетачни.

Он сматра да Савет није властан да расправља о приходима у Граду и да је то питање за Министарство финансија.
Весић новинарки ТВ Н1 није пружио одговоре поводом извештаја Савета.
– Оцене су паушалне, нетачне, и напросто Савет није тело које може да контролише било чије приходе – рекао је Весић.

Мизерна цена закупа

Посебан проблем је да корисници вила не плаћају за уређење грађевинског земљишта. Међу дужницима по том основу налазе се појединци и фирме, а Савет наводи да су се почетком ове године на сајту Дирекције могле видети фотографије велелепних вила на атрактивним локацијама попут Дедиња и Врачара чији власници нису платили накнаду.

Развластити градоначелника

Као Владино тело, Савет у својим препорукама тражи да реагују Министарство финансија и државни ревизор. Савет предлаже и да градоначелнику Београда буду смањена овлашћења.
– Све указује на висок ниво корупције, низак ниво моћи институција и политичку самовољу појединаца. У Србији се стално доносе неки закони, али се не спроводе у дело – каже за „Вести“ Данило Шуковић, бивши члан Савета за борбу против корупције.

Савет указује и на други велики проблем града Београда, а то је да се ексклузивни пословни простор издаје по мизерним ценама.

Као пример, наводи се да се локали у центру града издају за неколико десетина евра, док се цели спратови на Теразијама издају за свега 300 евра. Такође, пословни простор на Косанчићевом венцу од 212 квадрата издаје се за 150 евра, док закуп 100 квадрата у Булевару деспота Стефана износи свега 30 евра.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (6) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

У Србији успешан инвеститор, у Америци сумње на прање новца

5 (2) Фабрика чарапа „Real Knitting“ у Србији примила је новчану трансакцију од 1,2 милиона …

Један коментар

  1. KADA NEMA PRAVE DRZAVE BESOMUCNO SE KRADE. SAMO SE SITNI LOPOVCICI KAZNJAVAJU ( primer ZLATO ROBNE REZERVE itd)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *