fbpx

Српска дијаспора опет гурнута у запећак

0
(0)

Упркос чињеници да годишње у Србију пошаље и до пет милијарди долара, опет се отвара питање колико је и зашто је и даље дијаспора на маргинама интересовања отаџбине. Уместо да се усвоји захтев дела расејања и обнови одговарајуће министарство, трећином српске популације у новом сазиву Владе бавиће се Управа за сарадњу са дијаспором у оквиру Министарства спољних послова.

Садашња Канцеларија за дијаспору се гаси, а Управа ће бити формирана чим се усвоји нови закон о министарствима, који је у скупштинској процедури.

Вукман Кривокућа, помоћник директора у Канцеларији за дијаспору, не жели да коментарише последњи потез државе док се не усвоји закон о министарствима.

Дубравка Филиповска, потпредседница Нове Србије и посланик у Скупштини, не мисли да ће овим потезом дијаспора бити оштећена.

– Смањује се прегломазан административни апарат. Због велике финансијске кризе и дефицита у буџету, држава је принуђена на рационализацију. Управа преузима ингеренције за дијаспору и ништа што се тиче виталних интереса и потреба расејања неће бити ни изостављено ни запостављено. Верујем да ће сарадња бити ефикаснија и плодотворнија. Министарство спољних послова има дугу традицију и уходане механизме у сфери конзуларних послова и билатералних односа. А и надлежно је за спровођење Закона о дијаспори. Такође, са терена, односно преко Дипломатско-конзуларних представништава, МСП-у су добро познати и проблеми и потребе дијаспоре – каже Филиповска и додаје да за разлику од МСП-а, Канцеларија за дијаспору, као и претходна Министарства за дијаспору нису имали суштинске ингеренције нити су могли да доносе извршне одлуке.

Плен партијских кадрова

Дијаспора жели да верује да ће формирањем Управе за дијаспору најзад престати коалиционо намиривање и страначко ухлебљење партијских кадрова приликом постављања службеника који ће се бавити расејањем. Односно, да ће те послове обављати стручне и резултатима доказане особе.
– Посланицима у Скупштини Србије, као и политичким странкама, нису непозната таква мишљења дијаспоре. Зато је 2012. године, приликом избора директора Канцеларије за дијаспору била постављена Славка Драшковић као нестраначка личност – каже Филиповска.

Још уочи оснивања Канцеларије за дијаспору 2012. године, подсећа она, члановима Владе Србије и посланицима у парламенту стизали су предлози из дијаспоре да надлежност за расејање преузме или Министарство спољних послова или да се врати Министарство за дијаспору, али које би имало шира овлашћења.

– И ја сам у то време добијала сличне иницијативе. Посебно из Скандинавије. Отуда су се залагали да МСП преузме одговорност за дијаспору. Сад им је та жеља услишена – каже Филиповска.

Драган Станојевић председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, каже да ову новину треба посматрати са два аспекта.

– Пошто се ради о Министарству спољних послова, а позната је њихова досадашња затвореност за јавност, биће потребна далеко већа јавност рада Управе за дијаспору у односима са расејањем, посебно када се ради о Скупштини дијаспоре.

Такође, ако имамо у виду да Канцеларија за дијаспору није имала права које има МСП, за очекивати је да ће се захтеви из дијаспоре и дијаспорски пројекти брже реализовати – каже Станојевић.

Брига о расејању технолошки вишак

У Канцеларији за дијаспору сада има 25 стално запослених, а ту су и хонорарни сарадници. Колико ће њих бити ангажовано у Управи одлучиће МСП. У том министарству прелиминарно процењују да за рад Управе за дијаспору неће бити потребно више од 15 особа. То се образлаже чињеницом да у МСП-у већ постоји Сектор за дијаспору који ће бити обједињен са Управом.
МСП, како нам је незванично појашњено, прекобројне може по потреби да прерасподели на друге послове или прогласи технолошким вишком и отпусти са законском отпремнином.

Како нам појашњавају у дипломатским круговима, то се односи само на стално запослене који су прошли конкурс приликом постављења или запошљавања. Не важи за хонорарно или привремено ангажоване особе, нити за функционере који су 2012. именовани само одлуком Владе Србије.

У МСП-у сматрају да ти функционери немају егзистенцијалних проблема, јер је један од њих пензионер, друга особа може да се врати на претходно радно место које јој је у мировању, а трећа је високо позиционирана у Српској напредној странци.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како екуменисти са Фанара узурпирају српску православну дијаспору

0 (0) Поштовано Уредништво „Борбе за веру“, помаже Бог! Шаљемо Вам на увид интервју који …

Дијаспора се пита: Где су наши гласови и да ли су покрадени?

0 (0) Грађани дијаспоре који нису могли у земљама у којима живе да искористе своје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *