fbpx

Српска влада на платном списку хрватске мафије

0
(0)

Два и по пута неповољнија царинска стопа довела је до тога да Србија годишње не прода ни један камион цигарета Хрватима, а Хрватска у Србији – чак 1.600 тона

Објашњавајући разлоге капитулације, која само што није формаизована, Расим Љајић је посланицима признао: „Тачно је, били смо под великим притиском. Никада нисам рекао да су нам шансе велике, рекао сам да улазимо у преговоре, да су нам руке везане. Имали смо неповољну царинску стопу, а већина других земаља је то већ прихватила“

Хоће ли „реформаторски“ и Еуропски тријумвират Николић-Вучић-Дачић – макар и са кашњењем од годину и по – бар покушати да ПРОЦЕСУИРА оне који су у име Србије пристали на овакав колонијални положај Србије и њене дуванске индустрије наспрам Хрватске и њене духанске? Хоће ли страшни борац против корупције макар проверити да ли је у свему можда било корупције, поготово што су ДУХАНСКИ РАЗЛОЗИ скратили живот Иви Пуканићу?

ПРЕГОВОРИ о стопи опорезивања хрватских цигарета приликом увоза у Србију су у завршној фази, али коначног договора још нема и ништа није потписано, а та одлука на крају мора бити потврђена у парламенту, изјавио је данас министар спољне и унутрашње трговине, Расим Љајић.

Љајић је на тражење опозиције у Скупштини Србије – да разјасни ситуацију – рекао да је Србија јуче послала писмо Европској комисији (ЕК) у коме је рекла да прихвата методологију, што значи, како је објаснио, да Србија „жели да разговара“.

„Тачно је, били смо под великим притиском. Никада нисам рекао да су нам шансе велике, рекао сам да улазимо у преговоре, да су нам руке везане. Имали смо неповољну царинску стопу, а већина других земаља је то већ прихватила“, казао је Љајић.

Он је подсетио да се преговара од новембра прошле године, али са ЕК а не с Хрватском, и додао да то нема везе са посетом председника Хрватске Иве Јосиповића Србији, али да „има везе са извештајем ЕК“, као и да је „запрећено да ће извештај бити обојен чињеницом да није постигнут договор“.

Како је објаснио, то није изузетак, већ правило које ЕУ користи када нека чланица улази у Унију, како би је штитила и омогућила јој да буде што припремљенија за пуноправно чланство.

Љајић је навео да је тако и Хрватска морала да се повинује правилима када су њени значајни трговински партнери, Румунија, Бугарска, Мађарска и Словачка, ушле у ЕУ.

Према његовим речима, неповољна позиција Србије по питању увоза хрватских цигарета потиче из споразума с Хрватском о царинама за поједину робу, којим је дефинисано да царинска стопа за увоз цигарета буде 15 одсто, а за извоз наших у Хрватску 38 одсто.

То је, како је објаснио, довело до тога да Србија годишње не прода ни један камион, а Хрватска чак 1.600 тона.

Приликом уласка у CEFTA, додао је Љајић, преузете су те царинске стопе које су важиле на основу споразума које су земље имале.

Он је рекао да Србија, ипак, може очекивати погодност за извоз цигарете у Хрватску уз стопу од 0,0 одсто, а била је 38 одсто, као и да Београд настоји да повећа квоту за извоз шећера у ЕУ.

„Први пут можемо да очекујемо да имамо повећане те квоте. То није лако. Не кажем да ћемо успети, али постоји оптимизам“, рекао је Љајић.

Посланик ДСС Дејан Михајлов претходно је упитао који су разлози да Србија излази на тај начин у сусрет Хрватској, и под кољим условима домаћи произвођачи извозе цигарете у ту земљу.

„Шта смо ми од њих добили да би направили такав уступак“, упитао је Михајлов и додао да „у Хрватској не могу да буду постављене ни двојезичне табле, а Србија увози дуван из фабрике дувана у Ровињу под неповољним условима“.

Посланик ДС Божидар Ђелић апеловао је на Владу Србије да не прихвати преговарачки оквир све док Србија нешто не добије захзврат.

„Апелујем на владу да не прихвата оквир све док нешто не добијемо, не можете да дајете, а да ништа не добијате“, рекао је Ђелић.

Он је истакао да дуванска индустрија није само извоз цигарета, већ је то „југ Србије, пољопривредници у Врању, Нишу који производе дуван“.

„Чини се да сте направили грешку“, поручио је Ђелић и још једном подвукао да се не прихвата оквир док се нешто не добије заузврат.

Танјуг, Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија по нивоу заражености коронавирусом претекла Аустрију и Немачку и сустигла Француску

5 (1) Други налет корона вируса подигао је укупан ниво заражености у Србији у толикој …

Гувернер Венета Лука Заја: Вирус из Србије различит и јачи је од овог у Италији, има мутацију коју не познајемо

0 (0) Гувернер италијанске покрајине Венето Лука Заја изјавио је да је вирус изолован код …

4 Коментара

  1. Nije dobro ,ako Rusija ne ucini nesto ko u Siriji ,nama nas

  2. Koliko je veliki pritisak bio u evrima?

  3. dok se ne desi narod i ne skine ove zlikovce sopstvenog naroda od boljitka nema ništa,ovo su vam najposlušniji američkofašistički regruti prodali su se za šaku narko dolara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *