Српска војска тигар од папира

0
(0)

На листи најмоћнијх армија света 2017. године, коју је урадио референтни војни сајт Глобал фајерпауер, Србија се налази у доњем делу листе, на 83. месту од 133 земље.

Годишња листа Глобал фајерпауера показала је да упркос тврдњама власти Србије да су прошле и ове године уложена значајна средстава за осавремењавање и обнављање технике, опреме и оружја, то у пракси није импресионирало ауторе овог истраживања. Наиме, Војска Србије се на тој листи није померила ни за педаљ у односу на прошлу годину.

Школство показатељ

Александар Радић каже да ће прави показатеља да је Србија заиста постала регионални војни лидер бити чињеница да се кадети армија суседних држава школују у Србији.

– Кад дође до тога да Србија почне да производи официрски кадар за регион, тада ћемо знати да смо постали регионални лидер. Овако, као и у другим сегментима друштва, живећемо у вештачки створеној медијској стварности, а суштински смо изопштени из свих токова – децидан је Радић.

Цех лошег вођства

Према тој анализи, на Балкану су од Србије „јаче“ не само Хрватска, већ и Бугарска и Румунија. Ако је за утеху, ВС је снажнија од армија Албаније, БиХ и Македоније. Истовремено, у светским оквирима далеко испред Србије су армије Нигерије, Етиопије, Мјанмара (бивше Бурме) или Анголе.

Да ли је реч о нетачним подацима који не дају праву слику о ватреној моћи Србије или се њени званичници без основа бусају у груди снагом своје војске? За војног аналитичара Александра Радића нема дилеме шта је посреди.

– Није спорно да су оваква истраживања суштински квазинаучна, али ипак дају неке оквирне податке. Међутим, и без њих тврдим да је Србија војни лидер само у машти њених политичара. У региону смо изгубили сваки значај захваљујући лошем вођству – категоричан је Радић.

Америка, па Русија, Кина и Индија

Према извештају Глобал фајерпауера, најмоћнија војна сила света су САД. За њом су одмах Русија, Кина, Индија и Француска.
Од држава бивше СФРЈ, Хрватска је на 68. месту листе, Србија је 83, Словенија 114, Македонија 121, а Босна и Херцеговина 122. Црна Гора се ове године, и поред тога што је постала чланица НАТО-а, није нашла на списку најмоћнијих армија света.
У процени је узето у обзир више од 50 фактора. У напомени истраживања се наводи да рангирање учесника зависи не толико од укупне количине војне технике, колико од избалансираности војне моћи земље и разноврсности расположивог оружја.
Стручњаци нису узимали у обзир нуклеарно оружје, али су нуклеарне силе добиле додатне поене. Кључни фактор приликом оцењивања била је бројност, тако да су земље с великим бројем становника по правилу имале већи рејтинг. Такође су узети у обзир географски положај земље, „логистичка флексибилност“, развијеност економије и инфраструктуре и количина природних ресурса.

Одложене набавке

Он каже и да је велико питање где смо заиста на тој скали јер у сиромашним земљама, посебно балканским, постоји значајан раскорак између пријављене количине наоружања и средстава, од стварне оперативне количине. Радић каже да Србија на папиру има много тога, али да је у стварности реч о неупотребљивој техници и оруђима.

Он указује да се годинама најављује набавка нових борбених авиона и друге технике, али и обмањује јавност достигнућима наше наменске индустрије.

Пресуђује знање

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић не сматра да су оружане снаге Србије у толикој дубиози.
– Да ли Србија може да се пореди са Хрватском? Наравно да не може јер иза Хрватске стоји неколико хиљада нуклеарних глава и милиони војника. Заборавља се да је Хрватска пуноправна чланица НАТО-а и самим тим ужива сваку подршку остатка алијансе. Али, и поред тога, Србија може да буде задовољна својим оружаним снагама јер је постала респектабилан фактор одвраћања.
– Ко код би се размишљао да нападне Србију, претходно мора добро да размисли јер зна да Србија има војску која је спремна да је брани, а има и знања и технике да у томе успе. То је најважније – истиче Драгишић.

– Од октобра прошле године стално се приказује једно те исто возило „Лазар“. Час је то „војно возило“, а час „возило за полицију“, па онда опет војно, па за Жандармерију. Заправо, само се мењају налепнице према потреби и жељама политичког руководства и ништа више. Додуше, после овог извештаја не сумњам да ће се неко средство које је још у фази испитивања напрасно наћи у употреби – каже Радић.

Снажни и ван НАТО

Договорене испоруке наоружања из Русије стално се одлажу из разлога који нису саопштени. Елена Пономарјова с Московског државног института међународних односа недавно је у истраживању Раша тудеј о могућностима поновног рођења српских оружаних снага оценила да то директно зависи од дубине сарадње с Русијом. Наиме, она је оценила да је Русија способна да потпуно обнови српске војне потенцијале укључујући и наменску индустрију, тешко пострадалу 1999. године.

– Међутим, сувише тесна сарадња с Русијом изазива раздраженост на западу. Само је Русија заитересована за јаку Србију на Балкану, али Београд води међународну политику у неколико праваца и неће од ње одступити. Сматрам да Србија мора да остане неутрална земља, али довољно моћна да пружи отпор потенцијалном агресору – рекла је Пономарјова, а и други руски експерти сматрају да је у интересу Москве да оснажи Србију како би остала ван НАТО-а.

Не прође дан а да се Војска не похвали неким новитетом. Међутим, Радић каже да је реч о медијској обмани.

– Стално медијско бомбардовање допринело је да велики број Срба заиста верује да смо ми последњих година наоружни као ниједна земља у суседству, али права је истина да осим два хеликоптера није набављено ништа – тврди Радић.

Хероје називају издајницима

Пензионисани ваздухопловни генерал Срето Малиновић недавно је рекао да све што је урађено од 2012. године представља само симболичан довршетак раније започетих пројеката и исцрпљивање до изнемоглости свих потенцијала Војске и система одбране. Малиновић је казао да је то довело до егзистенцијалних проблема који су проузроковали већи одлазак људства из система одбране.

На то се јавио функционер Покрета социјалиста, партије министра одбране Александра Вулина који није служио војску, како наводи, „због проблема с видом“. Генерала Малиновића назвао је „жутим генералом“, чиме је само поновио сличну изја ву председника Александра Вучића с краја прошле године.
Наиме, Малиновић је као некадашњи заменик команданта Ратног ваздухопловства тада коментарисао истрагу пада војног хеликоптера у марту 2015, кад је погинули шест особа и једна беба. Он је рекао да нису испоштоване процедуре приликом ангажовања хеликоптера и да би због тога неко морао да одговара. Вучић, тада премијер, критиковао је Малиновића због те изјаве и на државној телевизији назвао га НАТО генералом из ДС-а.

Генерал Малиновић је у време рата 1999. године био командант 98. јуришног пука и крило уз крило повео је своје пилоте на НАТО авионе:
„Испод наших крила остаће наши градови, наша деца, жене, мајке и очеви. Не бацајмо љагу на наш образ… За част професије, за образ отаџбине. На авионе!“

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Панчево: Нова екипа напредних градоуправитеља, људи без интегритета, идеја и каријера

5 (2) Судећи по томе на које ликове је пао избор да управљају градом, не …

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

3 Коментара

 1. Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић:
  „…Србија може да буде задовољна својим оружаним снагама јер је постала респектабилан фактор одвраћања.
  – Ко год би се размишљао да нападне Србију, претходно мора добро да размисли јер зна да Србија има војску која је спремна да је брани, а има и знања и технике да у томе успе. То је најважније – истиче Драгишић…“
  „Уважени“ професор бившег факултета ОНОиДСЗ, напрасно постаде „експерт“ за безбедност иако у безбедносним структурама НИКАД није радио, а иначе је по струци правник који је стекао докторат (као и већина кадрова блиских власти), на веома сумњив начин (http://www.intermagazin.rs/duel-dragisic-protiv-lazanskog-znam-dragisicu-kako-si-postao-doktor-prava-video/). Дакле овај „стручњак“ одвали глупост и оста жив!!! Као доказ (не)стручности З.Д. пар примера:
  – У време НАТО агресије на СРЈ, само Приштински корпус генерала Лазе бројао је 70 и нешто ХИЉАДА(!) војника!!! Данас ЦЕЛА ВС броји нешто више од 30 хиљада људи; од тога 20-так хиљада под оружјем и око 12-13 хиљада цивилних службеника?!? (Кажу да има и око 100 хиљада резервиста???) Резервни састав СРЈ у време НАТО агресије био је негде око 500-600 хиљада!!! Толико о респектибилности ЛОВАЧКОГ ДРУШТВА званог ВС!!! (http://www.intermagazin.rs/vojni-sindikat-otkrio-vuciceve-lazi-i-pravo-stanje-u-vojsci-srbije/http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2890991/ministre-stidi-se-srpska-vojska-selotejpom-lepi-cizmehttp://www.balkanuzivo.net/skandal-nevidena-bruka-u-srpskoj-vojsci-nece-vam-biti-dobro-kad-ovo-vidite-foto/)
  „…Александар Радић каже да ће прави показатеља да је Србија заиста постала регионални војни лидер бити чињеница да се кадети армија суседних држава школују у Србији.
  – Кад дође до тога да Србија почне да производи официрски кадар за регион, тада ћемо знати да смо постали регионални лидер…“
  Г-дин Радић је у својим коментарима објективнији и углавном коректан. Међутим, овде се не бих сложио, јер припадници неких суседних држава НИКАД се неће школовати код нас, све и кад би били најјача војна сила на свету, а неке суседне државе већ школују своје припаднике код нас. Али г-дин Радић заборавља да је у бившој СФРЈ на школовању у војним школама и академијама било на ХИЉАДЕ страних питомаца, углавном Арапи и Африканци, мада их је било и из Ј.Америке!!! Е, за ту се Армију могло рећи да је била СВЕТСКИ респектибилна!!!
  Иначе о каквој се „озбиљној“ војној сили ради можда најбоље говори податак да ВС србије има усвојену СТРАТЕГИЈУ, али НЕМА усвојену ДОКТРИНУ одбране. (За оне који не баратају војном терминологијом, простим речником речено, СТРАТЕГИЈА одређује, снаге и начин одбране, а ДОКТРИНА сагледава политичко-безбедносну ситуацију и на основу тога процењује могуће агресоре и савезнике!!!) Значи ВС има регулисано КАКО ће да се брани, само нема процену од КОГА?!? Стручно, нема шта!!!
  И за крај, податак да сам у Безбедносним службама СФРЈ и СРЈ Провео нешто више од 20 година, па зато себи дајем за право да коментаришем тематику „из струке“.
  Остајте с’ Богом, догодине на Космету!

 2. I to tigar od pelir papira.

 3. Tamo gde smo slabi ili gde nešto ne štima ili je propast već na vratima,svaka vlast pa i ova pokušava do da sakrije velikim hvalisanjem,i onda je to kao sve tu super…dokle će ljudi da veruju u ove priče…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *