Српским научницима смањени буџети

0
(0)

НАУЧНИ институти потписали су с државом, коначно, уговоре о финансирању за ову годину, али су средства која ће добити, према тврдњама из појединих института, преполовљена у односу на 2012. годину. За материјалне трошкове многи су добили свега 1.000 до 2.000 динара по истраживачу за годину дана.

Толико је издвојено за експерименте, набавку дела материјала, путовања на конгресе и научне скупове. Дуговања од прошле године, кажу у појединим научним кућама, више нико и не спомиње. Само Српској академији наука и уметности за 2012. годину, уместо 70, исплаћено је 30 милиона динара.

– Део дуговања из прошле године пребачен је у буџет за ову годину. Не можемо више да утврдимо шта и колико су нам исплатили – каже за „Новости“ др Ђурица Јововић, сарадница Института медицинских наука и председница Синдиката науке. – Ако се овако настави, мораћемо да изађемо на улице и тако скренемо пажњу на наше проблеме. Немамо средстава за путовања, овде треба да радимо помоћу штапа и канапа, а од нас се очекује висока продуктивност и добри резултати.

На лоше располагање финансијама и застој у реализацији Стратегије научног и технолошког развоја више пута је указивала и САНУ. Писали су челним људима у држави и тражили састанке. Последње писмо упутили су у марту, али нису добили одговор. Они се, између осталог, питају како ће држава да објасни пореским обвезницима зашто отплаћују кредит од кога су опрему добили и приватни универзитети, који су профитне институције.
МИНИСТАРСТВО СЕ ИЗВИЊАВА ИНСТИТУТИ су од Министарства просвете добили писмо у коме им се објашњава да је ситуација тешка и да пара нема. Министарство се извињава истраживачима што су им трошкови „скресани“ и обећавају да ће се потрудити да обезбеде додатна средства.

– На научном буџету су и институције које нису регистроване као научноистраживачке. Паре за иновације могу да добију и фризери и каменоресци, али је то забрањено научницима – каже академик Зоран Поповић, сарадник Института за физику.

– Упозорили смо и на то да се број радова са научних скупова смањио за три до четири пута, јер људи немају новца за путовање.

Он додаје и да се огроман новац троши на популаризацију науке, уместо на побољшање науке, како би имали шта да промовишемо. С годишњим буџетом од 5.000 динара по научнику немогуће је отпутовати на научни конгрес, потврђује и др Иван Дојчиновић, продекан за наставу Физичког факултета у Београду:

– Од тих 5.000 треба да путујем, да купујем каблове, утикаче, прекидаче и остале ситнице.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руски научници дешифровали геном коронавируса

4.9 (9) Руски лекари су успели да издвоје цео геном коронавируса, што ће помоћи приликом …

Научници: Два услова за прекид пандемије, карантин неће трајати годинама

4.8 (10) Доктор биолошких наука и професор Школе системске биологије ГМУ (САД) Анча Баранова објаснила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend