Здравство: Сваке године 20 епидемија у болницама

Здравство: Сваке године 20 епидемија у болницама

У Ужицу потврђен још један случај заразе костридијом, Министарство здравља против болнице поднело прекршајну пријаву. Болничку инфекцију годишње добије до 6.000 пацијената

У ДВЕ болнице – у Ужицу и Лесковцу, које су пријавиле епидемију клостридијом, тренутно се лечи укупно осморо пацијената, код којих је анализама доказано присуство ове бактерије. На одељењу ортопедије ужичке болнице у понедељак је регистрован још један новоинфицирани случај заразе клостридијом. У болници тврде да је та пацијенткиња, као и двоје раније заражених, доброг општег стања.

У Ужицу, симптоме инфекције има још осморо хоспитализованих, код којих инфекција, од које су претходних дана умрле две особе, није доказана. На ортопедији, где је букнула епидемија, тренутно је смештено 17 пацијената. Утврђено је, међутим, да Општа болница у Ужицу није испоштовала противепидемијске мере.

– Санитарна инспекција Министарства здравља 25. априла установила је епидемију клостридијом и донела противепидемијске мере које су биле обавезујуће за службу ортопедије у тој болници – каже Славица Ђукић Дејановић, министар здравља. – Пошто је 10. маја установљено да све мере нису поштоване, укључујући забрану да се на одељење ортопедије, на коме је проглашена епидемија, примају нови пацијенати, осим хитних случајева, против установе су поднете прекршајне пријаве.

У болници, међутим, кажу да званичан допис Министарства здравља још нису добили. Др Јелена Раковић-Радивојевић, директор Опште болнице у Ужицу, тврди да од када је проглашена епидемија, није било пријема нових пацијената који нису хитни случајеви на одељењу ортопедије:

– Данас смо по налогу комисије Министарства здравља на одељењу ортопедије формирали комисију за унутрашњи стручни надзор на овом одељењу.
УЖИЦЕ: ДРАМА НА ИНТЕНЗИВНОЈ НАЈВЕЋА драма у ужичкој болници одвија се на Одељењу интензивне неге. Код Јелене Виторовић (69) из ужичког насеља Сењак, присуство опасне бактерије анализама је потврђено још 15. априла, од тада она води тешку битку за живот. После операције кука, уследила је инфекција опасном бактеријом. Јелени је одстрањен део дебелог црева захваћен инфекцијом, али то није била гаранција да ће се опоравити. Њен супруг Радмил Виторовић (68) каже да су после друге операције, поред клостридије, код Јелене откривене још четири бактерије. (Н. Ј.)

Болничке инфекције су, иначе, и у Србији, и у свету, велики проблем, јер је све више бактерија отпорно на антибиотике.

– У Србији се региструје између 5.000 и 6.000 болничких инфекција годишње – каже за „Новости“ др Јелена Обреновић, шеф Одељења за превенцију и контролу заразних болести у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.- Од свих пацијената који се болнички лече, њих 1,5 до три одсто добије болничку инфекцију.

Према подацима Института „Батут“, у Србији је прошле године регистровано 20 епидемија болничких инфекција са укупно 396 оболелих, од којих је једна особа умрла.

– Од почетка ове године пријављено је укупно 17 епидемија болничких инфекција – објашњава др Обреновић. – Оболело је 270, а умрло осам особа, при чему је шест смртних исхода регистровано у епидемији грипа. Према локализацији, најчешће су инфекције оперативног места, уринарног тракта и крви. Најучесталије су инфекције на одељењима интензивне неге.

ЛЕСКОВАЦ: НИЈЕ АЛАРМАНТНО

ПРЕДУЗЕЛИ смо све превентивне и хигијенске мере. Ситуација није алармантна, али се интензивно прати – рекао је доктор Зоран Ћеранић, директор лесковачке болнице, у којој је од почетка године 17 болесника било заражено бактеријом клостридијум дифициле. (И. М.)

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Опроштај од трагично настрадалог дечака: Аплауз се проломио Карабурмом (видео)

Опроштај од трагично настрадалог дечака: Аплауз се проломио Карабурмом (видео)

У београдском насељу Карабурма окупљени грађани аплаузом су се, по жељи оца страдалог дечака, опростили …

Шта је шеф политичког крила мафије Александар Вучић направио од Србије

Шта је шеф политичког крила мафије Александар Вучић направио од Србије

Србијом су вековима владали разни окупатори. Убијали су, поробљавали, злостављали, пљачкали и уништавали – нико …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *