Шта се дешава са Тесла банком: Губитак два милиона евра

Шта се дешава са Тесла банком: Губитак два милиона евра

НОВИ САД – Оштро саопштење ДСС у којем је покрајински одбор те партије позвао председника Владе Војводине Бојана Пајтића да објасни шта се дешава са Тесла банком у Загребу, актуелизовао је питање функционисања те финансијске установе. Њено оснивање је, да подсетимо, пре две године иницирала управо покрајинска администрација, уз оптимистичке најаве да је реч о идеалној формули за стварање услова за повратак и останак Срба у Хрватској.

Повод за реакцију ДСС била је чињеница да је та банка, настала куповином хрватске „А банке малог предузетништва“, 2011. и 2012. годину завршила са губицима – прву од 1,2 а другу од око 780.000 евра. Мада лично прозван, Пајтић се није оглашавао, а у покрајинском Секретаријату за финансије за „Новости“ потврђују да Тесла банка послује са губицима, али да, за сада, немају јасан став шта би с њом даље требало да се уради.

– Сагледавамо стање и, заједно са републичким Фондом за развој који је, такође, власник дела капитала, донећемо одговарајуће одлуке – каже Зоран Радоман, покрајински секретар за финансије. – По мојим сазнањима, осим почетног улагања од 11 милиона куна, или око милион и по евра, покрајина није касније улагала ништа у Тесла банку.

ВЛАСНИК И ТОДОРИЋ ОСНИВАЧКИ капитал Тесла банке вредео је 32 милиона куна, или 4,3 милиона евра, а две трећине – по 11 милиона куна или по милион и по евра – дали су покрајина Војводина и Република Србија. Од осталих, највећи оснивачки улог (530.000 евра) дала је уљара „Звезда“, из система „Агрокор“ познатог хрватског тајкуна Ивице Тодорића. Следе „Кончар“ из Загреба (460.000) и шећерана из Жупање (260.000 евра).
С друге стране, из саме банке упозоравају да је садашње стање неодрживо и да је, уколико се решење хитно не пронађе, њена судбина крајње неизвесна. Председник банке Звонко Агичић је тако хрватским медијима ових дана изјавио да је, пошто планирана докапитализација која је предвиђала да се вредност капитала повећа на 70 милиона куна (9,3 милиона евра) није спроведена, и да би реално могла, и пре него што је почела са озбиљним радом, да буде угашена, можда већ у наредна три месеца.

КУПОВАЛИ И ХРВАТСКЕ ГУБИТКЕ

ЗАЈЕДНО са „А банком малог предузетништва“, Војводина и Србија су 2011. купиле и њене губитке из претходне две године. Та банка је, наиме, према подацима са њеног званичног сајта, 2009. годину завршила са минусом од 650.000, а 2010. са губитком од нешто више од милион евра.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Здравство у Војводини: Пајтићева Коза Ностра

Здравство у Војводини: Пајтићева Коза Ностра

Здравствене институције Војводине налазе се већ годинама у рукама породично-политичког клана Бојана Пајтића и Драгослава …

Нови Сад: Стоп сеператизму, хитно избори

Нови Сад: Стоп сеператизму, хитно избори

ПОВЛАЧЕЊЕ Декларације, оставка Бојана Пајтића и ванредни избори у Војводини – три су кључна захтева …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *