"Пајтићу, шта је са Тесла банком?"

“Пајтићу, шта је са Тесла банком?”

Нови Сад — Демократска странка Србије затражила је да председник Владе Војводине Бојан Пајтић објасни шта се дешава са “Тесла банком” у Загребу.

ДСС је упитао да ли ће, после Развојне банке Војводине (РБВ), бити ликвидирана и та банка, у којој већински удео има покрајинска влада.

Д С С позива покрајинску власт да саопшти јавности шта се догађа са “Тесла банком”, навео је у писаној изјави портпарол Покрајинског одбора те странке Миленко Јованов, позивајући се на написе у хрватским медијима из којих се, како наводи, може видети да се та банка налази у изузетно тешкој ситуацији, “или ће бити докапитализована или јој прети ликвидација”. 

Имајући у виду да је АП Војводина, преко Фонда за развој Војводине, била већински акционар у “Тесла банци”, као и то да су акције куповане новцем становника Војводине, било би потпуно логично да Пајтић објасни шта се догађа с том банком и да ли ће и она, после РБВ, бити друга банка у којој је већински удео у капиталу имала Влада Војводине и која ће бити ликвидирана, навео је Јованов. 

Исто тако, додао је он, Пајтић би требало да одговори на питање “колико је новца потрошено на пројекат “Тесла банка” и какву корист становници Војводине, или било ко други, има од њега”. 

Д С С ће инсистирати на расветљавању свих чињеница везаних за “Тесла банку”, као и за све друге послове покрајинске власти који су, “најблаже речено, чудни”, оценио је Јованов, истичући да градјани имају право да знају како је трошен њихов новац и ко је од тога имао користи. 

Одговори на та питања објасниће зашто је просечна плата у Војводини испод републичког просека, а незапосленост изнад њега, као и зашто је Војводина за време Пајтићеве власти постала неразвијен регион, навео је Јованов, напомињући да нико из покрајине није демантовао написе у хрватским медијима. 

Хрватски Пословни дневник је крајем прошлог месеца објавио да је “Тесла банка”, после две године борбе за успех на тржишту, на прекретници због мањка капитала за пословање, као и да, због тога што постојећи власници нису вољни да даље улажу у ту банку, она интензивно тражи стратешке инвеститоре. 

“Тесла банка” је у обе године пословања забележила губитак, наводи тај лист, прецизирајући да је минус 2011. године био 8,4 милиона куна (око 1,1 милион евра) а лане је смањен на 5,9 милиона куна. 

Ако се не надје купац који би “Тесла банци” до овог лета омогућио најмање 100 милиона куна капитала, чиме би добила потенцијал за кредитирање, та банка ће бити “на апаратима”, изјавио је Пословном дневнику њен челник Звонко Агичић. 

Лист наводи да је замисао о оснивању “Тесла банке” потекла од заступника српске националне мањине у Хрватском сабору Милорада Пуповца и Српског националног већа, и да је од првог дана етикетирана као “српска банка”. 

Захваљујући политичким везама, “Тесла банка” је осигурала иницијални капитал од Фонда за развој АП Војводине, а потом и од Фонда за развој Републике Србије, наводи се у тексту загребачког Пословног дневника.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић остао без Курца, поднео оставку због истраге о корупцији

Вучић остао без Курца, поднео оставку због истраге о корупцији

Без обзира шта ко мислио о Себастијану Курцу, којег Александар Вучић представља као свог блиског …

Политичко крило нарко мафије припрема јавност за ослобађање Предрага Колувије

Политичко крило нарко мафије припрема јавност за ослобађање Предрага Колувије

Државни врх месецима уназад, по свему судећи, припрема српску јавност за ослобађања Предрага Колувије, већинског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *