Шта се заправо догодило са јуаном? У вест о девалвацији кинеске валуте унет је драмски заплет који у стварности не постоји

Шта се заправо догодило са јуаном? У вест о девалвацији кинеске валуте унет је драмски заплет који у стварности не постоји

Сви значајни српски медији пренели су јуче агенцијску вест о девалвацији јуана, наводећи да је кинеска валута спала на најнижу вредност у последње три године, чиме је у ову вест унет драмски заплет који је информативно обесмишљава.

Сваком разумном човеку кнедла у грлу макар на тренутак застане, када прочита да је друга привреда по обиму у свету оборила вредност своје валуте на најнижи ниво још од 2012. године, што није тачно. Евро је лане вредео око 8, а данас између 6,7 и 7 јуана.

Годинама уназад, Пекингу су са запада упућиване поруке, па и прекори, да је дошло време да повећа вредност своје валуте, што је, у односу на евро, крајем године и учињено.

Народна банка Кине јуче је оборила вредност јуана за 1,86 одсто према долару, што је највећи дневни пад јуана у односу на америчку валуту још од јануара 1994. године. У исто време, то је и најнижа вредност кинеске валуте према долару за нешто више од две године. За један долар пре јучерашње девалвације добијао се 6,1 јуан, а након ње 6,3.

У најновијем саопштењу Народне банке Кине каже се да је промена вредности националне валуте нормална, заснована на тржишном систему, где одлучујућу улогу игра однос понуде и тражње.

Без сумње, благи пад вредности јуана погодоваће извозу кинеске привреде, која у овој години циља раст од 7 одсто, најнижи за последњих 25 година. Кинеска привреда налази се у фази реструктурирања, а поред домаћих изазова, попут раста броја лоших кредитних пласмана и питања дугова локалних влада, додатни проблем јој представља пад економске активности у свету, нарочито у зони евра, с обзиром да је Европска унија највећи спољнотрговински партнер Пекинга. Том етреба придодати и слабију тражњу у САД и Јапану.

Све то ипак не значи да вести од глобалног значаја, уместо новинарски, треба књижево обрађивати и објављивати.

Бранко Жујовић, Кинески радио Интернационал

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вредност евра драстично пала: Још један пад у односу на долар

Вредност евра драстично пала: Још један пад у односу на долар

Лондон — Евро је данас пао на најнижи ниво у 16 месеци, јер су инвеститори …

Евро пао на 26-месечни минимум према долару

Евро пао на 26-месечни минимум према долару

ЛОНДОН – Раст долара, након одлуке Федералних резерви о смањењу референтне камате, гурнуо је евро …

Један коментар

  1. Сораб Сербски

    Кина ради исто што и Русија. Обара јуан да би га по трговала за доларе на крају, ослободила се долара а своју валуту онда подигла на највиши ниво. Кина задаје коначни економски ударац УСА. Не заборавите да је задњих година Кина куповала и гомилала злато, тако да паметном јасно…
    Време је да се на јуану заради као на рубљи. Чим падне најниже ослободити се долара и евра, купити јуан, а касније или купити злато…На рубљи се добро зарадили и до 40% уложених € или $. На јуану ће зарада бити мања доста али ко има кеша више и то је довољно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *