fbpx

Стаматовић: Србима из расејања омогућити да гласају већ на изборима за председника Србије

0
(0)

ОД НЕШТО више од 10 милиона Срба колико нас укупно има, четири милиона живе изван граница Републике Србије и зато се, по узору на суседне Хрватску и Мађарску, свима њима мора обезбедити бирачко право већ на следећим председничким изборима – захтева кандидат за председника Србије Милан Стаматовић.

Једино тако председнички избори могу да буду регуларни и једино Србија као матична држава свих Срба показаће да зна да цени то што српска дијаспора сваке године у своју српску отаџбину пошаље најмање пет милијарди евра, што је више од свих страних инвестиција за 10 година које се, на велика звона, овде рекламирају – каже Стаматовић.

Давањем права свим Србима и свим држављанима Србије, ма где живели, да могу да учествују у избору председника државе и народних представника у Скупштини Србије, ова држава би – сматра Стаматовић – показала искрену бригу према свим својим грађанима, свим својим сународницима и свима онима који Србију осећају као своју државу.

Није довољно да се наших сународника широм света сетимо само онда када очекујемо да финансијски помогну своје рођаке и пријатеље у отаџбини и своју матичну државу, већ и морамо да их у континуитету ценимо и признајемо као део српског националног и државног организма и да им пружамо могућност да буду у нечему равноправни са нама који живимо у Србији – истиче Стаматовић.

Занемаривши остале отежавајуће услове гласања (трошкови доласка до изборног места, минималан број гласача на изборном месту и др), одлуку наших суграђана да гласају највише онемогућава чињеница да морају имати пријављено боравиште у Србији.

Стаматовић је навео пример две наше суседне државе, Хрватске и Мађарске, које су законски омогућиле да сваки Хрват и Мађар и свако ко поседује држављанство тих земаља аутоматски има право да учествује на изборима у тим државама.

Милан Стаматовић подсећа да у Северној Америци живи 850.000 Срба, у Немачкој их је 450.000, у Аустрији 300.000, у Швајцарској, Хрватској и Црној Гори по 200.000, а у БиХ милион и 100 хиљада наших сународника.

(саопштење будућег кандидата за председника Србије Милана Стаматовића)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стаматовић: Хајка на црквене великодостојнике личи на „лов на Оливера Ивановића“!

0 (0) Чајетина, 28.8.2018 – Здрава Србија (ЗС) изражава понос и задовољство што су, на …

Стаматовић: Распикућа Вучић жели да опљачка, па придави ПКБ, а раднике претвори у робове

0 (0) Чајетина, 21. август 2018 – Најављеним поклањањем имовине Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) приватном …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *