Становници БиХ потомци палеолитског човека

Становници БиХ потомци палеолитског човека

САРАЈЕВО – Становници БиХ су директни потомци палеолитског човека, односно носе гене људи који су на те просторе дошли пре 25.000 година, тврде стручњаци за генетику Института за генетички инжењеринг и биотехнологију у Сарајеву.

Шеф Лабораторије за форензичку генетику на том институту, професор Дамир Марјановић је изјавио да су истраживања регионалног експертног тима генетичара показала да данашњи Босанци и Херцеговци у својим генима имају записане информације људи који су на ове просторе дошли пре 25.000 година.

“Они су овде ‘презимили’ задње ледено доба. Такође, ту нам је генетичка оставштина неолитских група које су са собом донеле пољопривреду, која се у Европи почела ширити са ових простора. И додатно, ту су преци који су нам дошли из правца Евроазије”, казао је Марјановић.

Марјановић је напоменуо да су све миграције, које су се десиле на простору данашњег Балкана, врло комплексне и да се нису одвијале месецима или годинама, већ деценијама и вековима.

“Свака историјска епизода, од леденог доба до доласка пољопривредника, доласка и нестанка Римскога царства, миграција словенских племена, ширења Отоманске империје и још много других мањих, али не и мање битних историјских момената, оставиле су мањи или већи траг на генетичком наслеђу људи са ових простора”, навео је Марјановић, преноси “Анадолија”.

Овај стручњак за генетички инжењеринг нагласио је да је популација Балкана, а посебно Босне и Херцеговине, врло хетерогена.

“Можемо закључити да се популација БиХ, као и популација целог западног Балкана може похвалити изузетном разноликошћу хуманог генетичкога богатства”, закључио је Марјановић.

Једна од значајнијих компоненти студије коју је Марјановић обавио заједно са познатим стручњацима за генетику из региона односи се на миграцијске процесе модерног човека.

“Сви ови пројекти указују на то да овај регион, па самим тим БиХ, имају јако занимљиву историју. Доказано је да је палеолитски човек на овим просторима тражио спас и уточиште од последњег леденог доба и да добар дио данашњег становништва БиХ чине директни потомци тих људи”, казао је Марјановић.

 

Танјуг

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Будућност "цивилизације" Они који одбију традиционалну вакцину могу се тајно вакцинисати ПЦР тестом!

Будућност “цивилизације” Они који одбију традиционалну вакцину могу се тајно вакцинисати ПЦР тестом!

У јануару 2019. године је СЗО све већи број критичара вакцине дефинисала као једну од …

Да ли сте икада чули за ВМАТ 2 ген? (видео)

Да ли сте икада чули за ВМАТ 2 ген? (видео)

Ко то убија Бога у човеку? ВМАТ 2 ген је повезан са духовним и мистичним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *