Насловна / Србија / Стара планина: Народна буна због мини хидроцентрале
Стара планина: Народна буна због мини хидроцентрале 1

Стара планина: Народна буна због мини хидроцентрале

На Старој планини, у селу Паклештица, данас је организован народни збор против изградње мини хидроцентрале на реци Височици и осталим старопланинским рекама.

Збор под слоганом „Ниједну кап воде им нећемо дати“, организовао је Савез месних заједница Стара планина Темска, а присуствоао је велики број мештана старопланинских села, као и Пироћанаца и житеља других градова Србије.

НЕ копачима тунела!

Члан Савеза месних заједница Стара планина Александар Јовановић Ћута истакао је да су се окупили како би рекли „не“ копачима тунела и свима онима који се зову повлашћени произвођачи електричне енергије (којима се цена струје дотира новцем свих грађана Србије), а чије су фирме погребна предузећа за планинске реке.

На оближњој локацији „Владикине плоче“ планирана је изградња два километра дугачког тунела за, како наводе организатори, „потпуни нестанак Височице, најмоћније реке на Старој планини“.

Председник Савеза месних заједница Стара планина Александар Панић рекао је да је овај Ђурђевдански скуп у Паклештици манифестација снаге народа и навео да је у Савезу 18 старопланинских села.

„Овде не може нико да прође ако му је намера уништење природе и река Старе планине“, рекао је Панић.

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је недавно у Пироту да је против изградње мини централа у заштићеним добрима, али је крајем априла пресудом Управног суда у Београду поништено решење ресорног министарства којим се спречава изградња хидроелектране Паклештица на реци Височици на Старој планини.

У Пријепољу не желе хидроцентралу на Лиму

„Овде смо и због ове пресуде Суда. Овај наш скуп треба да буде велика подршка министру Тривану, који је први прави министар екологије последњих година. Једна од порука скупа биће подршка њему и Влади. После овог протеста сачекаћемо ођеке и чекамо јул. Комисија ЕУ, која ће у јулу разматрати Поглавља 27 (у преговрима са Србијом) обећала је нашем Савезу да ће прво питање које ће поставит преговарачима бити управо питање Старе планине, а затим и остале еколошке теме“, додао је Панић.

Албанске хидроцентрале „појеле“ Аду Бојану

Члан Савета Месних заједница пореклом из Паклештице Јовица Јеленковић рекао је да је МХЕ Паклештица накнадно унета у Просторни план Србије.

„Прети опасност да Височица буде комплетно уведена у цеви. Не треба објашњавати да у цеви нема живота. На овом делу Височице, поготову у кањону Владикине плоче, постоје заштићене (животињске и биљне) врсте“, рекао је Јеленковић.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Не смирују се тензије у Ракити, нови протест због градње мини хидроелектране 11

Не смирују се тензије у Ракити, нови протест због градње мини хидроелектране

У селу Ракита код Пирота тензије се не смирују између мештана и оних који овде …

Уговор о концесији београдског аеродрома тајна и за мале акционаре 12

Уговор о концесији београдског аеродрома тајна и за мале акционаре

Садржај Уговора о концесији којим је Влада француској компанији Ванси дала да управља Аеродром Никола …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *