Стари Брод: Помен на 6150 Срба побијених у једном дану од стране усташке Црне легије (видео)

4.1
(9)

Помен на 6150 пострадалих Срба у једном дану биће одржан 7. септембра за када је заказано освећење спомен-музеја у Старом Броду на Дрини, а које ће предводити Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј.

На једном од највећих стратишта у историји српског народа, у Старом Броду, гдје су усташке легије Јуре Францетића на најсвирепији начин у једном дану поклале 6150 Срба, 7. септембра 2019. године биће освештан и откривен јединствени спомен-музеј.

Овај историјски објекат и грађевину кроз коју је архитекта приказао аутентичан покољ урадио је и донирао Српском Народу млади архитекта Новица Мотика из Зворника. Изградњу музеја финансирао је велики српски добротвор и родољуб, Србин из Црне Горе, Миодраг Дака Давидовић, заједно са пријатељем донатором Спасојем Албијанићем из Бијељине.

Давидовић: „Ми смо у ствари један несрећан народ, који седамдесет шест година прича свашта, да не употребим неке теже ријечи, а не смије да каже да је 6150 људи нестало у трену“.

-Пред нама је један од највећих дана у новој историји Срба. Дан када ће се свијету рећи оно што се зове историја страдања Срба. Оно за шта се и о чему бранило причати, оно што људски ум не може да схвати – истичу организатори.

Миодраг Дака Давидовић и Спасојем Албијанић су 2017. године присуствовали парастосу и обиљежавању ове страшне годишњице. Из начина на који о томе говоре, види се да је посјета овом српском стратишту оставила дубок и неизбрисиви траг у њиховим душама. Када причају о Старом Броду, Давидовић и Албијанић своје снажно осјећање уверљиво преноси и на друге.

-На том мјесту се заиста одиграла највећа драма у историји људског рода у једном дану – истиче Давидовић.

О томе како ће изгледати и шта представљати спомен-обиљежје, Давидовић каже да ће се видјети како костури дозивају нас живе да их избавимо из тамнице у којој су седамдесет шест година.

-И све дотле док се не помиримо са њима, нама нема спаса. Ми смо у ствари један несрећан народ, који седамдесет шест година прича свашта, да не употребим неке теже ријечи, а не смије да каже да је 6150 људи нестало у трену – каже Давидовић.

О самом том чудесном сусрету са мјестом и жртвама у Старом Броду, када је кише непрегледно лила, Давидовић каже: „Драма, 6150 духова спустило се на Дрину да нас пита зашто смо их заборавили“.

-Имао сам утисак да сам могао руком да их дохватим и дотакнем. Кад држиш један леш запретен у пепелу, тај дух и кости не дају да се смире људи док не дође Васкрс – каже Миодраг Давидовић.

Архитекта Новица Мотика, творац идеје и пројекта за музеј и сам је доживио једну врсту емотивног потреса у сусрету са стратиштем на Старом Броду.

-Четрнаест дана плача, а онда за један дан, родила се идеја о спомен-комплексу – каже Мотика.

Пред нама је један од највећих дана у новој историји Срба. Дан када ће се свијету рећи оно што се зове историја страдања Срба. Оно за шта се и о чему бранило причати, оно што људски ум не може да схвати.

Новица наводи да ће у оквиру поставке сва имена жртава бити исписана, и све вријеме даноноћно гласом умјетника бити изговарана и понављана.

-Објекат ће бити на самој обали а ’конзола’ ће бити над водом, дужине 6 корака и висине 6 корака. Сваки начињени корак над водом представља хиљаду страдалих. То је пут страдања. Скулптуре ће бити од три метра до природне величине, укупно око 40 – истиче он.

-Композиција склуптура као јединствена поставка заправо представљају сам покољ те 1942. године и борбе између земље живота и воде смрти, наше браће и сестара које ће вапајем дозивати све наше душе – прича архитекта Новица Мотика, те додаје да ће многи долазити гласом, а одлазити ћутњом преиспитујући себе ко смо, шта радимо и каква су наша дјела.

Архитекта не само да је дао на значају обликованњу архитектуре, но је водио рачуна и о психолошком акценту који ће далеко да се чује у душама посјетилаца, а кроз сузе испричан времену.

Истиче да му је велика срећа и задовољство што сарађује са великим српским добротвором Миодрагом Даком Давидовићем, чија је породица ктиторска, и која је саградила и обновила више цркава и манастира, поред осталих, обнова Манастира Острог, изградња Манастира Светог Саве на Голији, изградња Цркве посвећене светом Александру Невском на Светом Стефану, као и захвалност према великом донатора г. Спасоја Албијанића, свештенику који је подвижничким радом са својим пријателјима овјековечио прије 15.година мјесто страдаља г. Драган Вукотић, као и г. Момир Крсмановић чије су књиге обишле свјет страдања Срба у Старом Броду.

Освећењу спомен-музеја ће присуствовати државни врх Републике Српске, као и Србије, а сам чин освећења ће обавити Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј.

Организатори позивају све који су у могућности да присуствују свечаном чину освећења спомен обиљежја које ће бити одржано 7. септембра у 12 часова, у Старом Броду на Дрини.

Извор: КАТЕРА

фото: Душан Ј. Басташић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Монтенегринске УСТАШЕ не отварају границе Црне Горе само са Србијом и Републиком Српском

5 (1) * Влада Душка Марковића тврди да се повиновала критеријуму Института за јавно здравље: …

Слободан Антонић: Јасеновац у Београду

4.9 (9) Не смемо дозволити још један геноцид у поврату, било у Српској, било у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend