Стеван Гајић: Лајчак свој ауторитет сахранио још у време црногорског референдума

5
(3)

Стеван Гајић каже да га не би зачудило кад би се испоставило да је словачки дипломата умешан у још неки скандал и да је нелегална трговина само врх корупционашког леденог брега

(ИА Регнум, 7. 7. 2020)

Могућа умешаност европског дипломате, бившег председавајућег ОЕБС-а, бившег председавајућег Скупштине Уједињених нација, бившег министра иностраних послова Словачке и садашњег представника Европске уније у преговорима Београда и Приштине Мирослава Лајчака у нелегално снабдевање Азербејџана оружјем, никога на Балкану неће изненадити, оценио је у изјави Информативној агенцији Регнум научни сарадник Института за европске студије у Београду и професор по позиву московског Универзитета МГИМО при Министарству спољних послова Русије др Стеван Гајић.

Подсећамо да је раније Ашот Григорјан (физичар, бизнисмен, мецена који од 1993. године живи у Словачкој) дао изјаву Тужилаштву Словачке са захтевом да процесира незаконите делатности Лајчака повезане са нелегалном продајом Азербејџану словачког „артиљеријског оружја великог калибра“ (36 самоходних хаубица Dana M-1 и 30 покретних ракетних система Vampir RM-70).

Према мишљењу Гајића, словачки дипломата је сахранио свој ауторитет на Балкану још у време референдума о одвајању Црне Горе од заједничке државе са Србијом 2006. године.

„После скандалозне улоге коју је Лајчак одиграо у црногорском референдуму заиста је смешно о њему говори као о непристрасном посреднику у преговорима Београда и Приштине“

„Подсетићу да су Мирослав Лајчак и његов сународник Франтишек Липка, као званични посматрачи ОЕБС-а, одмах по окончању гласања грађана Црне Горе објавили да на референдуму није било озбиљнијих неправилности, не обазирући се на многобројне драстичне неправилности, од процедуре до спровођења гласања. Црногорска власт фалсификовала је резултате референдума, због чега можемо рећи да је Црна Гора незаконито одвојена од Србије. Лајчак и Липка учествовали су у томе непосредно. Касније су се у штампи појавиле информације да је Липка од црногорског руководства добио на ‘поклон’ некретнине и друге погодности. Црногорски опозициони политичар Небојша Медојевић је 2016. године, на основу ‘краћег истраживања’ које је спровео, закључио да ‘Ђукановић једноставно плаћа лобисте као што су Јелко Кацин, Мирослав Лајчак, Франтишек Липка, (Едуард) Кукан, Чарлс Танок, који пишу извештаје који су лажни, субјективни, тенденциозни и које мафијашки режим користи као алиби за одбрану од утемељених и аргументованих напада опозиције и других критичара режима’“.

Гајић каже да га не би зачудило кад би се испоставило да је словачки дипломата умешан у још неки скандал и да је нелегална трговина само врх корупционашког леденог брега.

„Управо ти квалитети су Лајчака и препоручили за улогу посредника у преговорима Београда и Приштине који је требало да буду окончани тиме што ће Београд признати независност Косова и читав Балкан бити увучен у НАТО“, указао је Гајић.

Са руског посрбио: С. Г. 

Стање ствари

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У суботу протест испред САНУ: Доста ћутања, Костић да сноси одговорност (ВИДЕО)

5 (3) У суботу 16 јануара нас неколико је решило да дође испред зграде Српске …

Поводом треће годишњице убиства Оливера Ивановића: Истрага отишла корак уназад због опструкције Приштине

5 (1) Грађанска иницијатива СДП оценила је поводом треће годишњице убиства лидера странке Оливера Ивановића, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend