Сто дана паламуђења и кревељења МУТАВЕ и њене „владе“

0
(0)

Прошло је првих 100 дана мандата Владе Србије, која је на челу са Аном Брнабић изабрана 29. јуна ове године. Према подацима са сајта владе, до сада је одржано 17 седница, усвојено више нацрта закона, а овај период обележиле су и јаке изјаве у јавности представника извршне власти.

Прве резултате рада ове владе премијерка је најавила да ће представити следеће суботе 14. октобра, за када је изјавила да ће објавити и колико ће бити повећане плате и пензије у Србији.

На самом почетку мандата нову премијерку и нове-старе министре дочекали су већи штрајкови радника у Фијату и Гоши, који су после одређеног времена, након преговора, обустављени, а Брнабић је лично учествовала у преговорима у фабрици Фијат у Крагујевцу.

Прве премијерске дане Ане Брнабић обележио је и чувени интервју за Блумберг који је пренео њену изјаву да уколико Србија буде морала да бира између ЕУ и Русије да ће изабрати европски пут. Убрзо након тога јавност у Србији је сазнала из Москве да је премијерка Србије предала транскрипт тог интервјуа руском амбасадору Александру Чепурину како би демантовала ту изјаву, а што је изазвало бројне негативне реакције.

Током првих 100 дана рада владе отворено је неколико нових фабрика страних инвеститора, отворена нова деоница ауто пута, основан Национални савет за сарадњу са Русијом и Кином на чије је чело постављен бивши председник Србије Томислав Николић, усвојени закони о образовању и оснивању Националне академије за јавну управу коју ће морати да похађају сви државни службеници па и министри, барем како је најављено. Ради се на дигитализацији државне управе, што је и један од приоритета нове премијерке који је изнела у експозеу. Основана је Канцеларија за ИТ при влади и усвојен Каталог радних места у јавној управи.

Премијерка је имала и већи број дипломатских активности, од сусрета са великим бројем страних амбасадора у Србији до учешћа на међународним скуповима. Међутим, заоштрена реторика са суседном Хрватском се наставила и током мандата њене владе.

Када је реч о односима са Косовом, промењен је формат дијалога у Бриселу, тако да се у овом периоду прешло на председнички ниво, те уместо премијера сада преговарају председници Србије и Косова. Нова влада је подржала и улазак представника Српске листе у нову владу Косова коју предводи Рамуш Харадинај. Најављена је и друга фаза унутрашњег дијалога о Косову за октобар, иако многима није јасно ни када је прва фаза завршена.

За ова три месеца угашен је локални недељник Врањске због економских притисака власти, а Ана Брнабић изјавила је да власт не гуши медије и да су влада и локална самоуправа додељивале средства за суфинансирање пројеката Врањских и изнела податак „у динар“ колико је то износило. Све то покренуло је више од 200 медија и невладиних организација да се окупе у групу против медијског мрака која је протестовала испред владе и потписала Проглас за слободу медија. Премијерка је на то одговорила да не види „који се то медији плаше да пишу против владе“ и да власт медије не дели на подобне и неподобне.

Оно што је свакако обележило овај први троцифрени број дана рада владе јесте и откриће КРИК да је министар одбране Александар Вулин купио стан новцем женине тетке из Канаде, на шта је његова партија одговорила низом увредљивих порука на рачун уредника тог портала Стевана Дојчиновића, што је у медијској јавности дочекано бурним реакцијама, а и представник ОЕБС за слободу медија из Беча је поручио да је такав однос једне владајуће партије према новинарима „неприхватљив“. На све то премијерка Брнабић је изјавила да не жели да се меша и да „разуме емотивну реакцију Вулинове партије на писање КРИК“. Саопштења Вулинове партије осудила је од представника власти једино министарка Зорана Михајловић која је након тога ушла у сукоб са Покретом социјалиста.

Када је реч о медијима и новинарима, у овом периоду десио се и напад на новинарке Пинка током протеста Двери, а полиција и надлежни су промптно идентификовали починиоце и предузели мере, за разлику од ранијих напада на новинаре критичких медија који су још остали нерешени.

Ова влада недавно је дала и гаранције за лечење хашког оптуженика Ратка Младића у Србији.

Поводом такође недавних изјава из ЕУ да случајеви Каталоније и Косова нису ни слични, премијерка је најавила да ће влада следеће недеље упутити протестно писмо свим европским институцијама и земљама чланицама које су признале независност Косова.

По њеном именовању на чело српске владе многи светски и регионални медији писали су о њој као првој жени и припадници ЛГБТ популације која се нашла на месту премијерке у некој од балканских земаља. Брнабић је и прва премијерка која је учествовала ове године на Паради поноса у Београду.

Пише: Б. Цвејић, Данас.рс

Фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БРНАБИЋКА ПОНОВО БРИЉИРА: Како се оно зваше Ралф нешто… (видео)

5 (3) „РЕМ је независан орган и СНС ће поштовати одлуку. Међутим, необично је то …

Ова уопште не зна нормално да говори а на челу неке јебене владе (видео)

5 (13) Председница Владе Ана Брнабић не важи за нарочито вокабуларно оспособљену особу, будући да …

Један коментар

  1. Zašto će se penzije povećati za 5% a plate za 10% umesto da bude podjednako povećanje. Jel to namera vlade za uništava smću penzionere? Penzioneri su bolesni i stariji ljudi. Mnogo izdvajaju za lekove, jer brojni lekovi za mnoge bolesti od kojih boluju prnzioneri nisu na listi. Prema tome, takve nužne potrebe za skupim lekovima oslobodjni su ljudi koji rade, pa time i izdvajanja novca za te potrebe. Otuda ne postoji nikakvo opravdanje za različito povećanje izmedju plata i penzija. Možda nekome u vladi odgovara da se smanji broj penzionera, različitim metodama, pa naravno i uskraćivanjem nužnih finansijsjih sredstava za goli život. Vi u vlasti imate svega na pretek, ali vam nedostaje hrišćanska ljubav i vera u Boga. A polaganje računa pred Bogom nije ni malo laka stvar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend