fbpx
Насловна / Србија / Економија / Што је народ беднији банке све боље послују, у 2016. години УТРОСТРУЧИЛЕ ЗАРАДУ!
Што је народ беднији банке све боље послују, у 2016. години УТРОСТРУЧИЛЕ ЗАРАДУ! 1

Што је народ беднији банке све боље послују, у 2016. години УТРОСТРУЧИЛЕ ЗАРАДУ!

Интеза је највећа банка у Србији, а Дунав највеће осигурање, наводи се у јуче објављеној публикацији магазина Бизнис и финансије „Финансије ТОП 2016/17“.

„Банке су лани забележиле скоро три пута већу добит, 18,4 милијарде динара, али је принос на капитал банкарског сектора у целини и даље испод три одсто, док на његово оздрављење не указује ни структура крајњег резултата. Тржиште осигурања остварило је 2016. укупну премију од 722 милиона евра, што је раст од 10,1 одсто у односу на претходну годину, али је укупна премија учествовала у БДП Србије са свега 2,1 одсто“, наводи се у анализи.

Интеза има активу од преко 551 милијарде динара, чиме је њен тржишни удео премашио 17 одсто, а следе је Комерцијална и Уникредит банка са 12,3 одсто, односно 10,3 одсто. Домаћи банкарски сектор је протеклу годину окончао са активом од 26,3 милијарде евра и налази се на нивоу од 75 одсто домаћег БДП-а, „што указује да има још доста простора за његов раст’.

Интеза је на првом месту и по добити у апсолутном износу, са бруто добитком од скоро 10 милијарди динара у 2016. години, што је раст од преко 15 одсто. У првој петорци по профитабилности следе Уникредит банка (6,2 милијарде), Рајфајзен (5,4 милијарди), АИК банка (4,3 милијарде) и Сосијете женерал (3,6 милијарди). Међу банкама са мањим учешћем, традиционално предњачи Прокредит банка.

Банкарски сектор је лани забележио скоро три пута већу добит, 18,4 милијарде динара, али је овај резултат и даље далеко од најбољих година из преткризног периода.

Када је реч о пословању осигуравајућих кућа у 2016. години, највеће тржишно учешће по висини укупне премије остварило је Дунав осигурање, (25,7 одсто), а следе Ђенерали (22,2 одсто), ДДОР (11,6 одсто), Винер штедише (10,7 одсто) и Триглав осигурање (4,7 одсто).

Укупна премија осигурања у Србији је износила 722 милиона евра, што је раст од 10,1 одсто у односу на претходну годину. Премија по глави становника у Србији је износила 102 евра.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: У просеку свако дугује банци 1.000 евра 11

Србија: У просеку свако дугује банци 1.000 евра

Грађани се код банака све више задужују и тренутно враћају око седам милијарди евра. Прерачунато …

ЕБРД-у ЗАКОНОМ ЗАБРАНИТИ пословање у Србији! 12

ЕБРД-у ЗАКОНОМ ЗАБРАНИТИ пословање у Србији!

Влада Србије започела је ове године процес продаје Kомерцијалне банке, једине велике банке на тржишту …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *