Никезић: НБС је омогућио страним банкама (лихварима) да народу скидају кожу са леђа

Никезић: НБС је омогућио страним банкама (лихварима) да народу скидају кожу са леђа

Иако сте прошле године објавили књигу претенциозног наслова: „Моји одговори – прилог историји банкарства Србије у 21. веку“, у историју једино можете ући по рекордном расту накнада, провизија и тарифа банака, које су већ други пут ове године драстично повећане.

Пошто упорно толеришете самовољу банака, очигледно вам је нормално да се накнада за уплату на рачун код друге банке повећа за 150%, тарифа за одржавање рачуна повећа за 40%, накнада за слање СМС поруке за 33%, да се 240 динара плаћа накнада за подизање 500 динара готовине на банкомату или 400 динара за реиздавање ПИН-а… Kоначно, да ли је логично да ико плаћа накнаду за упит стања на банкомату, а данас стране банке у Србији чак и то наплаћују?

Повећање накнада становништву нема никаквог економског оправдања јер је квалитет банкарских услуга драстично смањен, пошто су банке у последњих десет година смањиле број запослених за 6,5 хиљада или 22 одсто и филијала за 800 или 34 одсто, док су истом периоду дуплирале износ кредита становништву, а добит повећале чак 30 пута.
Ваши подаци јасно показују и да су стране банке, захваљујући финансијској подршци НБС и Владе Србије, додатно зарадиле током пандемије на муци привреде и грађана, пошто је актива банака од почетка пандемије повећана за чак 6 милијарди евра или 17 одсто, а остварена добит у 2020. години износила 400 милиона евра.

Уместо да у складу са Законом о НБС обезбедите „заштиту права и интереса корисника услуга које пружају банке“ и ограничите камате, провизије и накнаде на нивоу какве су у ЕУ, ви банкама у 2021. години омогућавате да узму и „хлеба преко погаче“.

Зато није случајно што стране банке, управо за време вашег мандата, остварују рекордне профите, па су тако и асоцијације на вашу гувернерску функцију: велика плата, плагиран докторат, политичке изјаве, непотизам, службени стан, шофер… уместо заштите суграђана од самовоље банака.

Душан Никезић, председник Ресорног одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде

ссп.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Држите се бандо лоповска што даље од "наменске" да и вас не би вадили из Дунава!

Држите се бандо лоповска што даље од “наменске” да и вас не би вадили из Дунава!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија није заинтересована за продају фабрике наменске индустрије …

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Вучић проницљиво користи Русију у сукобу са Западом. Русији прича једну причу, а Западу другу, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *