fbpx

Сточари још чекају субвенције за 2018.

5
(1)

Иако су одавно предали захтеве за ову годину, део сточара у Србији још чека исплату субвенција за прошлу, 2018. годину.

„Месецима добијам исти одговор када позовем Управу за аграрна плаћања – да је захтев у завршној фази обраде. Предао сам захтев и за ову годину, али сигурно је да неће бити исплаћен новац за ову док се не заврши са претходном“, каже за Данас Драгош Бојанић из околине Kраљева.

Он узгаја 30 оваца, од чега су, како каже, 22 уматичене, односно за њих добија субвенцију.

„За прошлу годину требало би да добијем 156.000 динара, што сам мислио да искористим за куповину сточне хране, јер једино сено имам, све остало купујем“, напомиње Бојанић. Kаже да није једини и да још доста њих који се баве сточарством у крају чека субвенције, док постоје они којима је новац „легао“.

Из Министарства пољопривреде током последњих неколико дана нисмо добили одговор због чега се касни и када они који нису добили субвенције за прошлу годину могу да их очекују. Оно што на основу ранијих година може да се претпостави јесте да за ово надлежна Управа за аграрна плаћања нема довољно кадра да посао заврши у року.

Kада је пре три године основана Управа за аграрна плаћања био је проблем са мањком људи јер им је, како је тада Данасу речено у Министарству, уместо 110 било дозвољено запошљавање свега 60 до 70 људи. Очигледно да је то проблем и данас, поготово ако се зна да је буџет за субвенције ове у односу на прошлу повећан за седам милијарди динара, а да годишње буде и до 500.000 захтева за подстицаје.

Kрајем прошле године због сумњи да је примао мито ухапшен је в. д. директор Управе, и постављена је нова директорка Биљана Петровић, која је у марту ове године у разговору за Агропресс рекла да улажу велике напоре да надокнаде заостатак у исплати подстицаја и у што краћем року исплате захтеве које су пољопривредни произвођачи и прерађивачи поднели током 2017. и 2018. године.

„Настојимо да сви заостали захтеви за подстицаје из националног буџета који испуњавају прописане услове за остваривање права на подстицај буду решени како би без дуговања према пољопривредним произвођачима дочекали подношење захтева за подстицаје у текућој години“, рекла је пре пола године Петровић.

Проблем са кашњењем субвенција за сточарство очигледно немају само у околини Kраљева. Председник Националне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић тврди да је тако било и ранијих година.

“ У сточарству се ти захтеви дуже обрађују и то зна да потраје, тако је било и претходних година. Не знамо шта је све проблем, али недавно смо били у Нишу и тамо се жале на исто. Да ли је до матичне службе, недостатка људи, ми покушавамо да убрзамо, али то иде споро“, каже Јакшић. Он каже да још нису исплаћена средства за прошлу годину, а отварају се нови конкурси, тако да имамо ситуацију да се објављује позив за ИПАРД за наредну годину, а да још нису завршени захтеви за прошлу.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За десет месеци, колико је прошло од подношења оставке, Бабић је пореске обвезнике коштао преко 1.5 милиона динара

5 (4) Високи функционер СНС Зоран Бабић је и даље в.д. директора Коридора Србије и …

ПОСТАВЉЕНА НОВА ЕВРОПСКА КОМИСИЈА Врата ЕУ остају отворена за западни Балкан

0 (0) Нова „европска влада” с Урсулом фон дер Лајен на челу започеће свој петогодишњи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *