Странци дали зелено светло својој „великој коалицији” СНС-ДС

0
(0)

ФАСАДА ЗА НАИВНЕ: „Демократска странка представља и даље модернизацијско језгро Србије и да би могла да реализује своје идеје нужно је да се нађе начин да у свом пројекту мобилизује и онај део политичког друштва који је окупљен у оквиру СНС-а и политички се персонализује у Александру Вучићу“, написао је Ракић у ауторском тексту у „Политици“

ЦРВЕНИ КАРТОН ДАЧИЋУ: Ракић још оценио да Вучић нема у садашњој коалицији савезника за свој политички пројекат модернизације Србије и да га мора потражити на другој страни, јер је ДС тобоже „једини политички блок који му то може омогућити“

СРПСКА напредна странка спремна је да разговара са демократама о решавању питања Статута Војводине, изјавио је данас функционер СНС Никола Селаковић.

Селаковић је Тањугу рекао да СНС у том смислу прихвата инцијативу потпредседника ДС Миодрага Ракића да као држава, али и странка, и мимо техничке радне групе која се бави тим питањем, разговара са ДС о Статуту те покрајине.

„СНС као тренутно најача државотворна снага на политичкој сцени Србије спремна је да разговара са ДС о решавању питања Статута АП Војвидине и у том смислу прихватамо инацијтиву потпредседника ДС Ракића да као држава, али и странка и мимо техничке радне групе коју је формирала Скупштина Војводине разговарамо са ДС о питнају Статута покрајине и његовом решавнају“, рекао је Селаковић, који је и министар правде.

Ракић је у ауторском тексту у данашњој „Политици“, између осталог, навео да је питање Војводине суштинско питање аутономије, које мора бити решено политичким договором уколико се жели постићи стабилно и дугорочно решење.

„Може ли се решити питање Статута Војводине без дијалога са СНС или без дијалога са ДС у другом случају. Питање Војводине је суштинско питање аутономије које мора бити решено политичким договором уколико желимо стабилно и дугорочно решење“, рекао је Ракић и додао да ДС мора свакодневно радити на тим питањима без обзира на то да ли је СНС у овом тренутку спремна да доносе и по њих тешке политичке одлуке.

Ракић је навео и да је пред ДС лажна дилема и лажна тема формулисана у питању хоће ли бити политички партнер СНС-а у власти, као и да једини политички блок који може омогућити модернизацију Србије напредњацима и њеном лидеру Александру Вучићу јесте – ДС .

„Демократска странка представља и даље модернизацијско језгро Србије и да би могла да реализује своје идеје нужно је да се нађе начин да у свом пројекту мобилизује и онај део политичког друштва који је окупљен у оквиру СНС-а и политички се персонализује у Александру Вучићу“, пише Ракић.

Он је оценио да Вучић нема у садашњој коалицији савезника за свој политички пројекат модернизације Србије и да га мора потражити на другој страни, јер „једини политички блок који му то може омогућити јесте ДС“.

„Зато понуда за политички договор не значи само, као у случају других странака, повећање броја резервних политичких играча“, истиче Ракић.

Потпредседник ДС сматра да би политичка агенда ДС – поред приоритета које је од ње „преузела Српска напредна странка“ – Европа и Косово – требало да почива на три приоритета, а то су јачање државности, демократије и унапређење правне и политичке културе друштва.

Он наводи да је први приоритет државност и истиче да „треба нагласити да је државност гарант поретка, јер норме правне државе не могу бити примењене у хаосу“. За други приоритет, демократију, Ракић пише да се она налази на застави Демократске странке, да о њој данас нико не говори, а да је ДС њен бранилац и гарант.

„Она није само питање процедуралне легитимности, већ и права људи на достојан жзивот и поверења у грађане“, наводи потпредседник ДС-а.

„Трећи императив јесте стварање амбијента за расправу о темељним питањима српског друштва који би омогућио развој и унапређење правне и политичке културе друштва“, сматра Ракић.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ: Зашто Вучић за Србе набавља отровне Фајзерове вакцине?! (ВИДЕО)

4.7 (24) Политиколог Александар Павић каже да ће се Доналд Трамп борити до краја свим …

ВУЧИЋ: Фајзерову вакцину ће морати да приме лекари, војска и полиција, остали како хоће

3.1 (7) Председник Србије Александар Вучић рекао је да је питање сата и дана када …

2 Коментара

  1. Kako nas samo smišljeno lažu i varaju vodeći nas već 25 godina u bestragiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend