Странци ору, а Србија плаћа

0
(0)

Ђ. ВУКМИРОВИЋ

Препродаја српских ораница странцима добија све масовније размере. Захтев да се под хитно преиспита велики број сумњивих трансакција

БРОЈ сумњиво приватизованих земљорадничких задруга и пољопривредних предузећа у Војводини је огроман, препродаја странцима њихових ораница добија све масовније размере, а протест обесправљених малих акционара поприма облике тихе пољопривредне револуције!

Овакво стање у српској житници, за “Новости”, коментарише Саша Дујовић, председник Одбора за представке и предлоге Скупштине Србије. Он се у петак вече у Бачком Брестовцу, Српском Милетићу и Раткову састао са више стотина малих акционара газдинстава “Војводина”, “Милетић” и “Ратково”. Њихових више од 7.000 хектара је најпре купио конзорцијум Борислава Лилића из Оџака, а потом их препродао “Балтик просперитију”, из Ирске, односно “Жито групи”, из Хрватске.

– У свим овим приватизацијама, очигледно, има много посла за државне органе. Јер, како је уопште било могуће да се задружна земља, мимо закона, најпре приватизује, а онда и препрода странцима, да би је они сада поново препродавали, као што је то, рецимо, случај са 400 хектара у Српском Милетићу – пита се саговорник “Новости”.

Докле досеже бахатост нових власника види се, по његовим речима, и из чињенице да се представницима малих акционара у Бачком Брестовцу, мада им припада готово 30 одсто капитала “Војводине”, не дозвољава никакав увид у њено пословање.

– Због свега тога ћемо већ наредне седмице од органа МУП и републичког Тужилаштва за организовани криминал затражити да хитно истражи све детаље ових приватизација, а слично се може очекивати и у низу других на територији целе Војводине – каже Дујовић.

Реч је, прецизира саговорник “Новости”, о АД “Суботица” и “Зобнатица” код Бачке Тополе, као и већег броја пољопривредних предузећа и задруга у Банату, јер се одбору за помоћ масовно јављају и оштећени мали акционари из околине Зрењанина и Вршца.

– Поред огромног броја сумњивих трансакција, оно што би такође могло да буде заједнички именитељ велике већине приватизација јесте да није остварен главни прокламовани циљ: да се унапреди пољопривредна производња – закључује Дујовић. – Десило се управо супротно: њиве се слабије раде и више препродају или издају у закуп, број радника је смањиван и по седам-осам пута. Зато већина села која су некада добро живела од својих комбината сада животаре.

 ШИРИ СЕ ЛИСТА

ПОРЕД оних у Бачком Брестовцу, Српском Милетићу и Раткову, Одбор за предлоге и представке је од органа МУП и Тужилаштва за организовани криминал већ затражио да покрену истрагу везану за приватизацију и препродају странцима пољопривредних предузећа, односно земљорадничких задруга у Фекетићу, Ловћенцу, Малом Иђошу и Змајеву.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (4) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend