fbpx

Добри хак, прљави хак

0
(0)

09.07.2011. –

Европски научници уз помоћ хакерских метода реанимирали су сателит Самба, који је био у квару. Манипулације, које обично примењују преваранти да би украли новац са банкарских рачуна и ради других сличних злочина помогле су да се спаси скупи космички апарат. Сами стручњаци Европског центра космичких истраживања назвали су своје акције прљавим хаком. Они су продрли у систем који је затајио, те је он прорадио.

Данас само стручњаци знају да прљави хак не значи начин криминалног компјутерског продора. Иначе термин хакер је настао пре 60 година у САД-у. Он потиче од енглеског глагола хак –  сећи, исправљати. Први хакери су помагали програмерима да коригују програме кретања возова. Првобитно значење речи хакер није негативно, оно је значило стручњак који примењује нагле, грубе методе.  Те методе су искористили европски научници да би реанимирали стателит Самба, – испричао је Гласу Русије руководилац  правца конкурентног извиђања компаније Дијалог-Наука Андреј Масалович.

Изразом прљави хак је уобичајено називати хакерство у његовом првобитном смислу, односно, груба интервенција. Затим је та реч стекла ново значење. Што се тиче случаја с европским сателитом, једна од могућих варијаната је превод у режим тестирања уређаја у квару. У том режиму је он извршио по једну наредбу, коју у обичном режиму и редоследу није чинио. На тај начин је сателиту враћена способност да ради.

И Андреј Масалович је на почетку своје каријере био хакер: он је проширивао могућности програма страних уређаја  за штампање. У СССР-у  их нису производили, а из иностранства су они стизали у мањем броју. Зато су руски хакери били приморани  да продиру у те програме и усавршавају их. Принципи прљавог хака, према речима Масаловича, могуће је применити за  сваки технички уређај, чак и толико савршен као што је сателит. Хакерство и космос нису узајамно изоловани појмови, – уверен је Андреј Масалович.

Тема сарадње хакера и сателита постоји већ у току 10 година. Први се случај десио 2002. године када су кинески хакери продрли у кинески сателит. Од 2002. до 2008. године је трајао судски процес против једне компаније Руперта Мердока која је запошљавала хакере да би шкодили сателитској опреми конкурената. Најдрастичнији случај се десио  2008. године, када су амерички стручаци донели на МКС компјутере с вирусом.

Управо прљави хак или грубо мешање у систем је понекад једини начин да се поправе кварови које је на изглед  немогуће поправити. Ситуација сателита Самба, који је нормално прорадио, потврђује то.

 

Извор: Голос России, фото

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чиме нас возе, добро је да смо живи: “Ластина” крнтија која је шокирала Немце прошла технички у Србији ПРЕ МАЊЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА

4.6 (10) АУТОБУС који је немачка полиција пре неколико дана искључила из саобраћаја последњи пут …

КЛАН ЂУКАНОВИЋ: Хронологија корупције, породичног гангстеризма, убистава, прања новца, шверца..

5 (6) КАДА ЦЕЛА ДРЖАВА ПОСТАНЕ `ПРИВАТНА ПРЋИЈА` А ЊЕНИ ГРАЂАНИ ЖРТВЕ И ЗАМОРЧИЋИ КОРУМПИРАНОГ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *