Странке уживаjу неопростив ниво привилегиjа

0
(0)

БEOГРAД – Председник Oдбора агенциjе за борбу против корупциjе Зоран Стоjиљковић изjавио jе данас да су медиjски написи да jе нарко-клан Дарка Шарића у Србиjи финансирао jедну политичку странку само jош jедна потврда да странке уживаjу „неопростив ниво привилегиjа у односу на друге институциjе друштва“. 

Стоjиљковић jе у изjави Танјугу подсетио да су контролу финансирања странака, пре него што jе за то задужена Aгенциjа за борбу против корупциjе, обављали Oдбор за финансиjе Скупштине Србиjе и Републичка изборна комисиjа – тела у коjима су седели представници странака.
„Oни су били резистентни, уопште нису били угрожени. Aгенциjа, са своjом аутономиjом и позициjом, jе већ у нешто комотниjоj ситуациjи, али грађани ће нам поверовати када буду видели судбину прекршаjних приjава коjе смо поднели из баналног разлога, зато што нас неко ни шест месеци после избора ниjе удостојио подношења извештаjа о трошковима у кампањи. Tу се стиче репутациjа и поверење“, обjаснио jе Стоjиљковић.

Према његовим речима, показало се да су странке толико моћне да чак не приказуjу трошкове теренских кампања, што упућуjе на закључак да тих трошкова заиста можда и нема, будући да све услуге могу добити бесплатно захваљуjући моћи и утицаjу.
„Не постоjи превозник коjи ће одбити да бесплатно ‘шета’ партиjске функционере на митинге, jавне просторе могу добиjати бесплатно, разне услуге могу да добиjу волонтерски, а медиjе могу да ‘држе у шаци’ тако што им никада неће платити за услуге“, упозорио jе Стоjиљковић. 

У повлашћени положаj, како jе додао, странке ставља и чињеница да могу да узимаjу кредите по нетржишним условима, коjи су уз средства из jавних извора основни извор финансирања кампања. 
“Наша политичка класа и њени врхови били су потпуно имуни на сваку врсту jавног утицаjа и процену коjа jе изван избора, али се сада ствари мало мењаjу. Бити jавни функционер и имати jавну функциjу значи и право грађана да знаjу одакле вам средства, одакле добиjате новац, шта су ваши извори прихода”, каже Стоjиљковић. 

“Kао политичар, морате да коригуjете своjе приватно понашање и контакте коjе имате зато што постоjи интерес jавности за ваше везе, jер сте интересантни за сваку врсту недозвољеног утицаjа на власт. Mорате, дакле, да будете резистентни на такву врсту утицаjа”, каже Стоjиљковић.

Према његовим речима, Aгенциjа за борбу против корупциjе мора бити аутономниjа и ефикасниjа, а то значи да се шире мора дефинисати трговина утицаjем и сукоб интереса, круг повезаних лица у коруптивним радњама мора да се шире одреди, док истраживачке функциjе агенциjе мораjу да се повећаjу, а да се систем институциjа коjе располажу информациjама умрежи.
“Mи, такође, немамо могућност законодавне инициjативе нити стабилан, Уставом дефинисан, оквир своjих надлежности. Aко сте формирани законом, то значи да неки парламентарни сазив може да вас укине и то не даjе довољно капацитета и аутономиjе Aгенциjи“, упозорава Стоjиљковић.

Jедно од мерила политичке воље садашње власти да се избори са корупциjом ће, како сматра, бити управо спремност да се независним институциjама дозволи да самостално функционишу, jер већина људи у медиjима, полициjи и тужилаштву жели да ради своj посао, али мораjу да осете да имаjу довољно политичког простора. 

Tакође, политичка воља се, упозорио jе Стоjиљковић, показуjе не инструментализовањем обрачуна са корупциjом тако што се процесуираjу људи из претходне политичке гарнитуре, или тако што се покрећу поступци на коjе државу обавезуjе притисак међународних организациjа.
„Да би та прича била убедљива, треба да се односи на све – и на опозициjу и коалиционе партнере и мангупе у своjим редовима, али и да подразумева функционисање институциjа“, закључио jе Стоjиљковић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (150) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.4 (7) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend