Строс-Кан: Као на филму

Строс-Кан: Као на филму

-Строс-Кан напустио судницу насмејан, у пратњи супруге, са држањем човека који је до скоро предводио најјачу финансијску институцију света.

-Пошто је тужилац признао да има проблема са кредибилитетом кључног сведока, Строс-Кан је ослобођен кауције и кућног притвора.

Разлика није могла бити већа: месец и по дана пошто су сви могући светски медији објавили његову слику са лисицама на рукама, како га спроводе њујоршки полицајци, Доминик Строс-Кан је судницу напустио насмејан, у пратњи супруге и са држањем човека који је до недавно био на челу најјаче финансијске институције света.

 Због наводног сексуалног напада на собарицу хотела Софител, 14. маја на Менхетну, оптужница против бившег извршог директора Међународног монетарног фонда имала је чак седам тачака, на основу којих му је претила казна од чак 25 година затвора.

 Да би га пустили из затвора на Рајкер Ајленду, он је пристао на тешке услове кућног притвора и плаћање кауције од милион долара, као и на још пет милиона долара гаранције да неће напусти земљу. Тај скандал га је принудио да поднесе оставку на месту првог човека ММФ-а.

 Сада, пошто је и тужилац признао да има проблема са кредибилитетом свог кључног сведока, то јест наводне жртве, Строс-Кан је ослобођен кауције и свих њених рестриктивних услова.

 То значи не само да ће му бити враћен новац који је положио за кауцију и да не мора више да плаћа обезбеђење (200.000 долара месечно) које га је 24 сата контролисало камерама, већ и да не мора више да носи електронску наруквицу којом је обезбеђивано да се без дозволе неће удаљити са доњег Менхетна.

 Сада може да иде где хоће, под условом да не напушта територију САД, јер му није враћен пасош, како би се обезбедило да ће се појавити на следећем рочишту 18. јула.

 Вероватно је то сада непотребно страховање, јер, како сада изгледа, Строс-Кан ће тог дана судницу највероватније напустити са својим пасошем у руци.

 Сви се слажу да би окружни тужилац, иако није одустао од тужбе, најрадије да се реши тог случаја пошто је јасно да ће имати великих проблема да увери било коју пороту у верзију наводне жртве, јер је претходно и сам открио да је она лагала у вези са детаљима самог инцидента.

 Кен Томпсон, адвокат 32-годишње собарице, чије име није објављено у јавности, одмах је осуо паљбу по тужиоцу, тврдећи да се он плаши да изгуби један овако велики случај и инсистирајући да, иако је жртва можда и направила неке грешке, то не значи да није силована. Такође је критиковао медије јер собарицу доводе у везу са криминалним активностима.

 Са своје стране, Строс-Канови адвокати нису крили своју намеру да на суђењу, ако до њега уопште дође, инсистирају да је до сексуалног контакта дошло уз узајамну сагласност. Ни они нису нису пропустили да упуте поруку медијима и подсете их на опасност доношења исхитрених закључака.

 Строс-Кан је протеклих више од месец дана у делу медија био приказиван као сексуални предатор који се окомио на незаштићену азиланткињу из бивше француске колоније.

 Собарицу су, пак, у репортажама описивали као богобојажљиву муслиманку из Гвинеје, која је спас од рата и хаоса у својој земљи нашла у САД, где вредно ради да би обезбедила егзистенцију себи и својој 15-годишњој кћерки.

 После овог преокрета, када је установљено да је лажне податке наводила још кад је подносила захтев за азил, попут тврдње да су је у Гвинеји војници групно силовали, не би изненадило да и она, пошто јој се за

почетак објави пуно име, доживи непријатно медијско сецирање свог приватног живота.

 Строс-Кан сада није дао никакву изјаву, али до новог рочишта, међутим, биће довољно материјала за јавност жељну детаља случаја, чији заплет се може прилично лако преточити у филм.

 Оно што се притом заборавља јесте да истину о ономе што се стварно догодило тог 14. маја у апартману на 28. спрату хотела Софител, ипак, знају само две особе. Узевши у обзир каснији развој догађаја, можда је најбоље било да је тако и остало.

 

Тањуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, односно Агенција …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 до 7,9 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *