Судија Хаџиомеровић о разлозима неуспеха реформе правосуђа

5
(1)

Омер Хаџиомеровић, судија Апелационог суда и потпредседник Друштва судија Србије био је гост емисије Отворено о свему ОзонПресса. Хаџиомеровић каже да се нисмо одмакли много у реформи правосуђа што потврђују и извештаји Европске уније о напретку Србије у приступању ЕУ.

— Чињеница да је протекло 19 година од како реформишемо правосуђе, а да смо још увек далеко од циља који смо себи поставили намеће питање због чега је то тако. Постоје два одговора на ту чињеницу. Или не знамо или нећемо, или је у питању комбинација и једног и другог. Чини ми се да нисмо довољно промишљено кренули од самог почетка у ту реформу. Стално журећи да што пре стигнемо до циља никада се не осврнемо око себе како би погледали шта смо то до сада радили или шта нисмо урадили и зашто смо то урадили. Kад би желели да решите неки проблем, па и у животу увек морате да испуните пет услова: прво морате да препознате проблем, други је да знате шта је узрок проблема, треће је да имате вољу да решите, четврти је да знате да га решите и пети је да сте заиста у ситуацији да то решите. Мислим да је основни узрок неуспеха да се сувише жури, и један дилентизам који влада у овој сфери — рекао је Хаџиомеровић.

Хаџиомеровић сматра да је реформа 2009. сведена на персонални проблем што се показало као погрешно. Он каже да има судија који нису довољно стручни и савесни, који су сумњивог морала и који су корумпирани али да су они производ система.

У емисији судија Хаџиомеровић говори о предложеним законским изменама у области правосуђа, политичком утицају избора судија и тужилаца, понашању ЕУ, зашто нема суђења политичарима…

Озонпресс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вулин: "Спрема се нова пензијска реформа" (читај као спрема се нова пљачка пензионера)

Вулин: „Спрема се нова пензијска реформа“ (читај као спрема се нова пљачка пензионера)

0 (0) Крагујевац — Србија је у протекла три месеца смањила издвајања за укупну масу …

У ЦИА почиње „велико тумбање”, Бренан ће створити нешто налик КГБ из времена Брежњева

У ЦИА почиње „велико тумбање”, Бренан ће створити нешто налик КГБ из времена Брежњева

0 (0) Џон Бренан, као и обично у САД, окупио је гломазну комисију стручњака која …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend