fbpx

Како реформисати службе безбедности у Србији

0
(0)

Београд — Председник Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић каже ускоро поднети иницијативу за доношење новог закона о службама безбедности.

Стојановић каже да би према том предлогу постојале би три службе које би биле би везане за Биро за координацију, али другачије уређен.

„Та иницијатива ће садржати и предлог нове организације обавештајно- безбедносног система, а уколико стручна јавност, премијер и надлежна министарства оцене да је предлог прихватљив, нови закон би наравно писало ресорно министарство“, каже за Данас Стојановић, који је некадашњи директор ВБА.

Он додаје да је за увођење реда у српски сектор безбедности потребно објединити постојеће безбедносно-обавештајне службе и формирати републички истражни биро по узору на амерички Федерални истражни биро.

Стојановић каже и да није разговарао са премијером Александром Вучићем, али да ће му ускоро доставити иницијативу.

Како сматра, обавештајно-безбедносни систем треба конципирати на стубу три службе.

„Требало би да постоји јединствена обавештајна служба Србије која би обједињавала обавештајну компоненту БИА и ВОА и која би имала своје одељење при Министарству одбране. Посебно одељење при овом министарству имала би и јединствена контраобавештајна служба и она би била формирана из контраобавештајних компоненти БИА и ВБА“, објашњава Стојановић.

Трећа служба, додаје он, био би републички истражни биро који би функционисао попут америчког ФБИ и био би, уз додатно кадровско ојачање, састављен од СБПОК, Службе за борбу против организованог криминала, која је сад при МУП.

Према његовим речима, тај биро бавио би се организованим криминалом, сајбер шпијунажом, ратним злочинима, економском шпијунажом и имао би јединствени мониторинг центар који би био сервис за примену посебних мера за тајно прикупљање података, а био би под ингеренцијом Министарства правде.

Стојановић напомиње да би све три службе биле би везане за Биро за координацију служби безбедности, али је потребно другачије уредити и тај Биро.

„Биро би имао шефа, који би био у рангу министра и под њим би биле све три службе које би биле формиране“, наводи он.

 

Данас, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Војска Србије између жеља и могућности (1): Ћорцима против комшија

0 (0) У последњих неколико месеци, Војска Србије је поново избила на насловне стране већине …

Британске специјалне службе реформишу МУП Србије

0 (0) Брутални обрачун Вучићевог режима са српском полицијом, почео је знатно пре децембра 2015. …

3 Коментара

  1. Samo stvaranjem nove super tajne, koja će nadgledati ostale, sve ostalo je samo podčinjavanje stranim agencijama i službama!!!

  2. Samo stvaranjem nove super tajne, koja će nadgledati ostale, sve ostalo je samo podčinjavanje stranim agencijama i službama!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *