Обавештајци: Три службе – један штаб

0
(0)

ЗА уједињење обавештајних служби у једну националну агенцију, неопходно је зелено светло Владе, министарстава силе, али и стручњака за одбрану и безбедност. Већина политичких и безбедносних фактора у држави подржава реновирање сектора безбедности, али напомиње да оно треба да зависи од ризика којима је Србија изложена. А први корак ка зближавању двеју војних и једне цивилне службе направиће јединствен закон о агенцијама, који би могао да буде спреман већ до краја године.

Постизање бољих резулата наводи се као главни аргумент за обједњињавање у једну службу Безбедносно-информативне, Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције. Државни врх у том случају добијао би јединствене извештаје који би били писани на основу свих прикупљених сазнања. Оваква безбедносна заштита била би и јефтинија, јер би за 57 милиона евра, колико се из буџета издваја за рад агенција, држава лакше долазила до поузданијих информација.

Да ће држава покушати што пре да донесе јединствен закон о службама безбедности, најавио је министар одбране Александар Вучић, који каже да је спајање служби осим безбедносног и политичко питање. Он најавио да ће о томе разговарати с председником Републике, представницима парламента, члановима Владе.

Идеја да се две војне обавештајне нађу под једном капом није страна ни ВБА. Њен први човек Светко Ковач каже да би Србији, с ризицима и изазовима какви јој прете била довољна једна војна и једна цивилна служба.

ОДБОРУ ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА 

ПРОМЕНЕ у начину рада служби безбедности требало би да прати и реновирање круга овлашћења скупштинског одбора задуженог за контролу рада Агенција. – Постојећа решења потребно је дорадити, како би Одбор могао ефикасније да спроводи своје надлежности – каже Јадранка Јоксимовић. – Потребно је проширење надлежности Одбора и у надзору других субјеката који могу да утичу на ефикасност рада служби безбедности.

– Светска искуства су различита, па је неопходно пажљива анализа свих варијанти – објашњава Ковач. – Тако нешто подразумевало би промену у начину рада, надлежностима, законском уређењу… ВБА је и раније заступала идеју да би спајање са ВОА било корисно, а написан је и предлог сједињавања двеју агенција.

Да је држави потребно редефинисање делокруга и задатака агенција, сматра и бивши шеф војне службе безбедности Момир Стојановић, који истиче да је Србија мала земља да би имала три службе безбедности:

– Због ефикасности и координације потребна нам је јединствена обавештајна служба. Потребно је размишљати о новим решењима која се тичу ВБА, као и БИА. Сувише смо мало друштво да бисмо имали расцепкане службе.

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Јадранка Јоксимовић каже да је организација обавештајних служби под једном фирмом, у оквиру Министарства одбране, решење које се у свету увелико преиспитује због лоших искустава:

– Обједињавање служби јесте политичка одлука, пре чијег доношења треба проучити искуства других земаља, али и узети у обзир безбеднсоно окружење Србије.

Опозиција подржава формирање једне националне безбедносне агенције. Бивши министар одбране и посланик ДС Драган Шутановац наводи Велику Британију као пример како би могле да буду реорганизоване наше службе безбеднсоти:

– То подразумева да јединствена агенција буде независно тело, које би, контролишући телекомуникације, било шалтер на коме би службе овлашћене за безбедносни рад захтевале одређене податке.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Од данас важе седам нових мера у борби против короне

3.2 (5) У куповину до 21 сат, а катанац на кафане у 18 сати, аутобуси …

Тек што су сахранили патријарха Иринеја а Вучићеви скотови припремају Србију и СПЦ за унију са Ватиканом

5 (7) Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је уверен да ће се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend