fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Судови пресуђују против пензионера по налогу неколико министара

Судови пресуђују против пензионера по налогу неколико министара

Виши суд у Новом Саду преиначио је првостепену пресуду по којој је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање обавезан да пензионеру Ј. М. из Бачке Паланке надокнади износ умањене пензије, а у Удружењу синдиката пензионера Србије критикују ту одлуку и тврде да је донета по налогу власти.

Подсећања ради, у октобру прошле године Основни суд у Бачкој Паланци донео је пресуду да је Фонд ПИО, Филијала у Бачкој Паланци, дужан да тужиоцу исплати разлику између припадајуће и исплаћене месечне пензије за период од 9. децембра 2015. до 31. децембра 2017. са припадајућом каматом.

У образложењу пресуде тада су навели да је „по становишту суда тужени био дужан да свим корисницима па и тужитељу којима је умањио пензију, претходно по службеној дужности донесе решење о умањењу пензије са поуком о правном леку“. Такође и да је овакво умањење пензије у директној супротности са Законом о пензијском и инвалидском осигурању и Законом о општем управном поступку.

Новосадски Виши суд пак наводи да није било незаконитог и неправилног рада ПИО Фонда који је тужен у овом спору. То образлаже тиме да је до исплата умањених пензија дошло на основу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија који је био обавезујући за примену, па је тужени ПИО фонд био дужан да поступа у складу тим законом, због чега не може да постоји његова одговорност за разлику у износима пензије које тужилац сматра ‘припадајућим’, односно ‘исплаћеним’.

Виши суд је истакао да је тим законом предвиђено да се приликом исплате, износ пензије чија висина је већ била утврђена Законом о пензијском и инвалидском осигурању, процентуално умањи, тако да је тужени ПИО Фонд у свом раду примењивао закон.

Михаило Радовић, председник Удружењу синдиката пензионера Србије, за Данас истиче да одлука Вишег суда у Новом Саду представља нову тортуру над пензионерима у Србији.

– Такође, реч је и о тортури над правосудним системом Србије. С обзиром да је иза ове тужбе стоји наше удружење ми ћемо наставити са правном борбом и жалићемо се на одлуку Вишег суда у Новом Саду за коју сматрамо да је неправилна. У тој својој правној борби нећемо одступати и ако треба ићи ћемо до највиших судских инстанци. Оно што желим да нагласим је да смо дошли до сазнања да судови у Србији тужбе због смањења пензија одбацују по налогу Владе Србије односно одређених министара. Ако се са таквом праксом настави, ми ћемо у јавност изнети и имена судија које то раде као и имена министара који од њих траже да донесе такве одлуке – наглашава Радовић.

Адвокатица Зорица Тршић такође истиче да постоје индиције да надлежни у држави дају препоруке судовима да одбијају усвајање тужби за умањење пензија.

– Наиме, образложења одбијених тужби личе једна другима као јаје јајету и може се извести основан закључак да се доносе по одређеном препорученом шаблону. Што се тиче одлуке Вишег суда у Новом Саду, она је коначна. Против такве одлуке може бити поднета жалба Уставном суду – наводи Тршић.

Адвокат Бранко Павловић истиче за Данас да је од самог почетка одлука Владе Србије о смањењу пензија била спорна. – Потпуно је јасно да се, не само код нас, већ свугде у свету судске одлуке доносе на такав начин да одговарају међународним финансијским организацијама. Другим речима интереси тих институција су за судове далеко важнији од интереса грађана – закључује наш саговорник.

Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Анђелко Вучић уз помоћ БИА по налогу сина прогања све који су провалили плантажу марихуане „Јовањица“

4.8 (36) Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је да …

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ О KРУШИKУ: „Српски лидери уздрмани скандалом око извоза оружја“

4.5 (24) „Човек који ради у српској фабрици оружја „Kрушик“ открио је скандал, тако што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *