Судови пресуђују против пензионера по налогу неколико министара

0
(0)

Виши суд у Новом Саду преиначио је првостепену пресуду по којој је Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање обавезан да пензионеру Ј. М. из Бачке Паланке надокнади износ умањене пензије, а у Удружењу синдиката пензионера Србије критикују ту одлуку и тврде да је донета по налогу власти.

Подсећања ради, у октобру прошле године Основни суд у Бачкој Паланци донео је пресуду да је Фонд ПИО, Филијала у Бачкој Паланци, дужан да тужиоцу исплати разлику између припадајуће и исплаћене месечне пензије за период од 9. децембра 2015. до 31. децембра 2017. са припадајућом каматом.

У образложењу пресуде тада су навели да је „по становишту суда тужени био дужан да свим корисницима па и тужитељу којима је умањио пензију, претходно по службеној дужности донесе решење о умањењу пензије са поуком о правном леку“. Такође и да је овакво умањење пензије у директној супротности са Законом о пензијском и инвалидском осигурању и Законом о општем управном поступку.

Новосадски Виши суд пак наводи да није било незаконитог и неправилног рада ПИО Фонда који је тужен у овом спору. То образлаже тиме да је до исплата умањених пензија дошло на основу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија који је био обавезујући за примену, па је тужени ПИО фонд био дужан да поступа у складу тим законом, због чега не може да постоји његова одговорност за разлику у износима пензије које тужилац сматра ‘припадајућим’, односно ‘исплаћеним’.

Виши суд је истакао да је тим законом предвиђено да се приликом исплате, износ пензије чија висина је већ била утврђена Законом о пензијском и инвалидском осигурању, процентуално умањи, тако да је тужени ПИО Фонд у свом раду примењивао закон.

Михаило Радовић, председник Удружењу синдиката пензионера Србије, за Данас истиче да одлука Вишег суда у Новом Саду представља нову тортуру над пензионерима у Србији.

– Такође, реч је и о тортури над правосудним системом Србије. С обзиром да је иза ове тужбе стоји наше удружење ми ћемо наставити са правном борбом и жалићемо се на одлуку Вишег суда у Новом Саду за коју сматрамо да је неправилна. У тој својој правној борби нећемо одступати и ако треба ићи ћемо до највиших судских инстанци. Оно што желим да нагласим је да смо дошли до сазнања да судови у Србији тужбе због смањења пензија одбацују по налогу Владе Србије односно одређених министара. Ако се са таквом праксом настави, ми ћемо у јавност изнети и имена судија које то раде као и имена министара који од њих траже да донесе такве одлуке – наглашава Радовић.

Адвокатица Зорица Тршић такође истиче да постоје индиције да надлежни у држави дају препоруке судовима да одбијају усвајање тужби за умањење пензија.

– Наиме, образложења одбијених тужби личе једна другима као јаје јајету и може се извести основан закључак да се доносе по одређеном препорученом шаблону. Што се тиче одлуке Вишег суда у Новом Саду, она је коначна. Против такве одлуке може бити поднета жалба Уставном суду – наводи Тршић.

Адвокат Бранко Павловић истиче за Данас да је од самог почетка одлука Владе Србије о смањењу пензија била спорна. – Потпуно је јасно да се, не само код нас, већ свугде у свету судске одлуке доносе на такав начин да одговарају међународним финансијским организацијама. Другим речима интереси тих институција су за судове далеко важнији од интереса грађана – закључује наш саговорник.

Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend